X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experții recomandă BNM să reducă rata de bază pînă la 10%

6 mar. 2015,, 13:00   Economie
4001 0

Эксперты рекомендуют НБМ снизить базисную ставку рефинансирования до 10%
Foto: point.md

Experții recomandă Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să reducă rata de bază pînă la 10%, menționînd că decizia de înăsprire a politicii monetare a BNM are loc într-o perioadă economică dificilă, ceea ce sporește semnificativ riscul unei recesiuni a economiei în anul 2015. În opinia experților, „distrugerea virusului” (presiunile inflaționiste), ar putea „distruge și pacientul” (recesiunea economică). La aceste concluzii au ajuns experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Adrian Lupușor și Alexandru Fală, care au fost prezentate într-o nouă ediție a publicației „Realitatea economică”, informează NOI.md.

Potrivit experților, decizia de înăsprire a politicii monetare a BNM, în particular majorarea ratei de bază pînă la 13,5%, este ghidată de creșterea presiunilor inflaționiste pe fondul deprecierii monedei naționale cu circa 25% de la începutul anului curent, a probabilității înalte de reducere în continuare a influxurilor de valută din exporturi, remiteri și investiții străine directe pe parcursul anului curent și a riscului escaladării conflictului militar din Ucraina.

Totodată, înăsprirea politicii monetare vine să sporească înclinația populației spre economisire sub forma de depozite bancare și să atenueze apetitul pentru risc al băncilor comerciale. În ansamblu, acțiunile BNM au drept scop stabilizarea cursului de schimb, a sistemului bancar și ancorarea presiunilor inflaționiste.

Totuși, în opinia experților, principala provocare ține de faptul că înăsprirea politicii monetare vine într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, fapt ce ar putea spori șansele unei recesiuni în anul 2015. În acest context, analiștii consideră că „distrugerea virusului” (presiunile inflaționiste), ar putea „distruge și pacientul” (recesiune economică în 2015). În aceste condiții, experții se pronunță pentru reducerea ratei de bază a BNM pînă la 10% - un punct de compromis între obiectivul de creștere economică, care, deși este urmărit în mod expres de Guvern, rămîne relevant și pentru BNM, și obiectivul de stabilizare a presiunilor inflaționiste, urmărit de către autoritatea monetară. În ultima instanță, politica monetară nu trebuie să fie una pro-ciclică, ci contra-ciclică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?