Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Rusia admite ca posedarea limbii ruse să fie confirmată de un document de tip sovietic

14 feb. 2015,, 11:00   Societate
4454 4

РФ допускает подтверждение знания русского языка документом советского образца
Foto: documente.md

„În cazul în care cetățeanul Moldovei sau al altui stat din fosta URSS deține un document care confirmă cunoașterea limbii ruse eliberat pînă în anul 1991 inclusiv și dorește să se angajeze în cîmpul muncii în Rusia, el nu va trebui să susțină examenul la această disciplină”, a declarat în cadrul unei punți video reprezentantul Serviciului Federal de Migrație al Rusiei Ilia Malenko, informează NOI.md.

În oficiul Băncii Mondiale din Moldova a avut loc o punte video cu participarea reprezentanților Serviciului Federal de Migrație al Rusiei, funcționarilor de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Moldova și jurnaliștilor din Moldova, Uzbekistan, Tadjikistan, Armenia, Belarus și Kazahstan. Participanții au discutat despre problemele muncitorilor migranți apărute în legătură cu modificarea politicii migraționale a Rusiei de la 1 ianuarie 2015.

Printre modificări se numără anularea cotelor la intrarea și angajarea în cîmpul muncii a cetățenilor străini și procurarea obligatorie a patentelor atît pentru persoanele fizice, cît și pentru persoanele juridice. Pentru a obține patenta este necesar de susținut examene la cunoașterea limbii ruse, istoriei și legislației Federației Ruse.

Fiind întrebați de jurnaliști dacă sînt recunoscute documentele care confirmă posedarea limbii ruse obținute la absolvirea școlii ruse, dar după termenul indicat, funcționarii de la Serviciul Federal de Migrație au răspuns negativ. De menționat, că documentul care confirmă posedarea limbii ruse te scutește de examenul la această disciplină, însă nu și de examenul la cunoașterea istoriei și legislației ruse.

Pentru a susține examenul la aceste trei discipline muncitorii migranți vor trebui să achite 4900 de ruble, iar pentru obținerea permisului de ședere sau aflare temporară pe teritoriul Rusiei – 5300 de ruble. Examenele vor fi susținute la 5 universitărți din Rusia. În acest context, șefa Secției politici migraționale din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Ungureanu, a menționat că aceste examene pot fi susținute și la Universitatea Slavonă din Moldova, care a încheiat acorduri respective cu universitățile din Rusia.

Totodată, polița medicală moldovenească nu este valabilă în Rusia, de aceea pentru a obține patenta de muncă polița trebuie cumpărată la companiile de asigurări din Rusia. Prețul poliței medicale în medie constituie 3000 de ruble, însă la diferite companii prețul poate varia în funcție de vîrsta solicitantului. De asemenea, muncitorii migranți mai au nevoie de certificatul medical care să confirme că solicitantul nu suferă de boli periculoase, care costă 1500 de ruble.

Reprezentanții Serviciului Federal de Migrație au confirmat că liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, într-adevăr a convenit cu conducerea instituției ca în Moldova să fie creat un centru de pregătire pentru cetățenii moldoveni care doresc să plece la muncă în Rusia. Procesul de elaborare deja a demarat, acum se negociază cu partea moldovenească.

Jurnaliștii s-au arătat destul de sceptici față de această informație, avînd în vedere că Valentina Ungureanu a precizat că încă în anul 2012 a fost elaborat proiectul acordului interguvernamental moldo-rus, care prevedea și acordarea protecției sociale muncitorilor migranți moldoveni. Însă acest document așa și nu a fost aplicat pînă acum.

„Am solicitat în repetate rînduri părții ruse să examineze documentul și să-l pună în aplicare. Ultima solicitare a fost făcută la începutul lunii ianuarie, însă toate adresările noastre, deocamdată, au rămas fără răspuns. Colaborarea noastră se limitează la informația primită de la partea rusă cu privire la numărul cetățenilor moldoveni înregistrați acolo. Celor care întenționează să plece la muncă în Rusia le sugerăm să acceseze site-ul ministerului nostru http://www.mmpsf.gov.md/ și să se familiarizeze cu documentele și regulile de ședere, inclusiv în Rusia”, a precizat Ungureanu.

Redacția NOI.md vă amintește că pentru a obține informații mai detaliate și a discuta despre problemele apărute și căile de soluționare puteți accesa site-urile http://viza.md/ și http://viza.md/content/contacte

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?