Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

CEDO a solicitat Guvernului Moldovei să înlăture abaterile de la legislaţie în dosarul lui Andrei Baştovoi

10 feb. 2015,, 16:00   Societate
4962 1
ЕСПЧ потребовал от правительства Молдовы устранить нарушения законодательства в отношении Андрея Баштового
Foto: nbnews.com.ua
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat Guvernului Moldovei să înlăture încălcările legislaţiei, admise în privinţa lui Andrei Baştovoi şi a fiului său Valentin. Informația a fost comunicată marţi de către avocatul Roman Zadoinov în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag".

El a amintit că Andrei şi Valentin Baştovoi sînt acuzaţi de prejudicierea companiei „Ascom”, în consecinţă fiind condamnaţi la nouă şi, respectiv, opt ani de închisoare.

"Verdictul judecătoriei de primă instanţă a fost emis pe 21 decembrie 2013. Ei imediat au fost arestaţi, după ce au început să-şi ispăşească pedeapsa în izolatorul de arest preventiv – Penitenciarul nr.13, în pofida faptului că sentinţa nu a intrat în vigoare. Verdictul a fost atacat imediat la Curtea de Apel. Acest fapt contravine atît legislaţiei internaţionale, cît şi legislaţiei Republicii Moldova", a menţionat Zadoinov.

El a indicat condiţiile inumane de detenţie, ceea ce, de asemenea, este o gravă încălcare a drepturilor omului.

"În linii generale, am stabilit 27 de încălcări ale drepturilor omului, admise de judecătoria de primă instanţă, Curtea de Apel şi instituţia penitenciară. În acest sens ne-am adresat în februarie 2014 la CEDO. Avînd în vedere toate circumstanţele, practica internaţională ne permite depunerea recursului, în pofida faptului că nu a fost pronunţată sentinţa finală", a relatat avocatul, care a menționat că declaraţia a fost acceptată pentru examinare de CEDO, care, pentru început, a solicitat Guvernului Republicii Moldova să înlăture încălcările admise în cazul Baştovoi.

"CEDO a oferit un termen limită – 5 mai 2015, pentru a fi încetate încălcările, modificată măsura de arest, achitate compensaţiile pentru prejudiciul cauzat. Noi estimăm acest prejudiciu la 70 de mii de euro pentru fiecare – Andrei şi Valentin Baştovoi. Dacă această solicitare a CEDO nu va fi îndeplinită, cazul va fi examinat de Curte cu pronunţarea verdictului corespunzător împotriva Moldovei", a subliniat Zadoinov.

Judecătoria sectorului Buiucani din Chişinău, pe 21 decembrie 2013, l-a condamnat pe Andrei Baştovoi la nouă ani de închisoare, iar pe fiul său Valentin – la opt ani. Ei sînt acuzaţi de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a companiei „Ascom”, unde au activat. Alt fost angajat al „Ascom”, Ion Meşcoi, a fost condamnat la opt ani, fiind acuzat de tentativă de a organiza omorul conducătorilor companiei „Ascom”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?