X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Este urmaș al domnitorilor moldoveni, a servit Rusia, a cucerit Europa prin talent literar… Nu e Cantemir

7 feb. 2015,, 16:00   Societate
5740 0

Foto: newsmoldova.md

Editura „Nestor-Istoria” din Sankt Petersburg, în cadrul programului „Cantemir”, pregătește lansarea unor cărți noi despre istoria Moldovei și despre cei mai buni reprezentanți ai acestei țări, relatează agenția Novosti-Moldova.

Inițiatorul programului „Cantemir”, Serghei Ehrlich, a relatat vineri, pentru agenție, că următoarea carte din această serie va fi o operă a scriitorului rus de origine moldovenească Alexandru Sturza.

„Alexandru Sturza descinde dintr-un neam de domnitori moldoveni. Pe timpul domniei lui Alexandru I, el a fost un important funcționar în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Imperiului Rus. Lui Alexandru Sturza îi aparține tratatul științific „Despre sensul Ortodoxiei”, scris în limba franceză și publicat în Germania la scurt timp după încheierea războaielor napoleoniene”, a menționat Ehrlich.

Potrivit lui, „cartea a făcut furori în Europa, autorul a trezit polemici, obiecții, dar și interesul unui număr foarte-foarte mare de oameni”.

„Pînă la acel moment (prima jumătate a secolului al XIX-lea), în Occident nimeni nu știa nimic despre scriitorii ruși. Astfel, anume un originar din Moldova a spart pentru literatura rusă «fereastra către Europa», contribuind la europenizarea culturii ruse”, a remarcat Ehrlich.

Cartea lui Alexandru Sturza pentru prima dată a fost tradusă în limba rusă abia acum, pentru publicare în „Nestor-Istoria”, și va vedea lumina tiparului în acest an.

„Neapărat vom organiza o prezentare a cărții la Chișinău”, a promis Ehrlich.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?