Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

De la începutul anului, BNM a vîndut pe piață peste 140 de milioane de dolari (VIDEO)

5 feb. 2015,, 13:50   Economie
3551 1
Фото: noi.md
De la începutul acestui an, Banca Națională a Moldovei (BNM) a vîndut pe piața valutară internă peste 140 de milioane de dolari. Informația a fost comunicată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, menționînd că 137 de milioane de dolari au fost vîndute de către Banca Națională în luna ianuarie a acestui an, iar 4 milioane de dolari – în primele zile ale lunii februarie, relatează NOI.md.

Șeful BNM a specificat că scopul Băncii Naționale este asigurarea funcționării normale a pieței valutare, și nu lupta cu factorii fundamentali exteriori care influențează evoluția cursului valutei naționale. El a menționat că piața valutară a țării funcționează, lichiditatea există. Spre deosebire de alte țări, în Moldova poate fi liber, fără nicio restricție și fără cozi, procurată și vîndută valuta, fără restricții se pot retrage banii, ceea ce este foarte important în condițiile crizei din regiune în ansamblu și în țara noastră în particular.

Dorin Drăguțanu a specificat că BNM efectuează intervenții pe piața valutară pe măsura necesităților, atenționînd că rezervele valutare ale BNM nu reprezintă „un sac fără fund” și Banca Națională nu le poate „pulveriza” în zădar. Șeful BNM a relatat că la momentul de față rezervele constituie aproape 2 miliarde de dolari și acoperă 3,4-3,5 luni, pe cînd acoperirea importurilor prin rezerve acceptată pe plan mondial este de 3 luni. Dorin Drăguțanu a mai indicat că chiar după vînzările impunătoare de valută în 2014 rezervele valutare ale BNM rămîn la nivelul adecvat. El a mai specificat că rezervele valutare nu sînt destinate investițiilor pentru susținerea unor sau altor ramuri ale economiei naționale, ci utilizării acestora în momentul necesar în „zilele negre”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?