Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Nantoi: Lupta decisivă la alegerile bașcanului se va da în turul doi

4 feb. 2015,, 16:21   Politică
5503 2

Foto: interakt.md

Soarta alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei se va decide în turul doi, întrucît deocamdată nu este clar cine e favoritul cursei, spune analistul politic Oazu Nantoi. În opinia politologului, atmosfera din sudul Republicii Moldova va depinde aproape decisiv de evoluția situației în Ucraina.

„În sud are loc o concurență foarte ciudată între candidații la funcția de bașcan. Ei concurează între ei, demonstrînd, și în fața alegătorilor, fidelitatea în raport cu Rusia, în raport cu Putin și, totodată, se străduiesc să se distanțeze de partidele politice de la Chișinău. Aceasta se referă în primul rînd la doi concurenți: Nicolae Dudoglo și Irina Vlah. Doamna Vlah a plecat din Partidul Comuniștilor, iar domnul Dudoglo, fiind ales deputat pe lista PDM, se declară candidat independent în lupta pentru funcția de bașcan. De aceea nu ne permitem să spunem cine este favoritul evident în această cursă și, din această cauză, probabil, lupta decisivă se va da pentru ieșirea în turul doi”, a menționat Nantoi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit analistului, pînă în prezent, bătălia cea mare dintre candidații la funcția de bașcan s-a dat pentru susținerea din partea Partidului Socialiștilor, din cauză că acest partid se identifică cu politica prorusească, susținută de circa 70 la sută din locuitorii regiunii, spune Nantoi. În opinia analistului, această adeziune a populației locale demonstrează de fapt eșecul politicii promovate de puterea de la Chișinău privind integrarea acestei minorități în spațiul mintal, politic, social, informațional al Republicii Moldova”.

„Cu Partidul Socialiștilor s-a creat o situație cam ciudată, deoarece domnul Dodon a declarat chiar că Irina Vlah va fi acel candidat susținut de Partidul Socialiștilor, care candidează independent, dar organizația locală a Partidului Socialiștilor a respins cu vehemență ideea ca doamna Vlah să fie favorita Partidului Socialiștilor”, a menționat Nantoi.

Potrivit lui Nantoi, modul în care vor evolua lucrurile în Găgăuzia depinde și de situația din Ucraina. „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei afectează grav starea de spirit în autonomie și, spre regret, alimentează niște spirite separatiste, care sînt reprezentate de cîțiva lideri locali, inclusiv aleși pe lista unui partid în Parlamentul Republicii Moldova”, a adăugat Nantoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?