Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Directorul AIPA l-a acuzat pe Bumacov de frînarea implementării creditului polonez

30 ian. 2015,, 18:05   Economie
5206 0
Foto: vedomosti.md
Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), Petru Maleru, consideră că ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, intenţionat a zădărnicit implementarea creditului polonez pentru modernizarea complexului agroindustrial din Moldova, deoarece urmărea scopuri personale. Această opinie a fost exprimată de funcţionar vineri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit agenţiei "Infotag", Maleru a spus că agricultorii au ajuns într-o situaţie dificilă din cauza ministrului, care s-a comportat destul de pasiv la discutarea proiectului în Guvern.

"În loc să lupte şi să reducă dobînda la credit, care în final a constituit 3%, Bumacov doar urmărea discutarea documentului. El trebuia să întreprindă toate măsurile pentru ca Guvernul să reducă dobînda pînă la 1%", consideră directorul AIPA.

Potrivit lui, ministrul intenţiona să schimbe structura care se va ocupa de repartizarea şi folosirea creditului.

"Bumacov considera că activitatea asupra implementării proiectului trebuie încredinţată 2KR (proiect moldo-japonez de sporire a fabricării produselor alimentare - "I"). În acest caz are interes personal, deoarece înainte de a fi desemnat ministru, a deţinut postul de director tehnic al proiectului. Se pare că Bumacov a dorit ca creditul să fie gestionat de 2KR, deoarece planifică să revină la proiect după minister", a spus Maleru.

Solicitat să comenteze acuzaţiile, Vasile Bumacov a spus că de blocarea proiectului responsabilă este anume AIPA.

"În ceea ce priveşte 2KR, am propus să fie metodologia sa. Acest proiect activează de mai mulţi ani şi aduce rezultate bune. Dacă ideea mea ar fi fost realizată, dobînda ar fi fost de 1,5% în locul actualelor 3%. Pentru ce a trebuit de instituit o structură nouă şi să fie tergiversată implementarea creditului polonez? În final, metodologia aprobată de AIPA a fost criticată de Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor", a spus ministrul, opinînd că ar fi fost mai bine dacă proiectul era condus de programele IFAD sau Compact, care au experienţă vastă în acest domeniu.

"Dacă am fost de părere că proiectul trebuie condus de un alt program, era pentru scopuri nobile. AIPA a fost creată pentru acordarea subvenţiilor, nu pentru a lucra asupra proiectelor internaţionale. Astăzi îmi este ruşine pentru ce se întîmplă la AIPA, iar cu doi ani în urmă agenţia era mîndria noastră. Nu se ştie ce scopuri urmăreşte Maleru şi cine stă în spatele lui, dar am trimis o scrisoare organelor de drept. Sper că ei vor reuşi să clarifice ce operaţiuni desfăşoară conducerea AIPA", a spus Bumacov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?