Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Preşedintele a iniţiat consultări privind desemnarea unui candidat la postul de premier

27 ian. 2015,, 12:30   Politică
2208 0
Foto: trm.md
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a iniţiat marţi consultări politice cu fracţiunile parlamentare cu privire la desemnarea unui candidat la postul de prim-ministru. Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al şefului statului, în decursul zilei Timofti se va întruni, pe rînd, cu deputaţii din patru fracţiuni: PLDM, PDM, PCRM și PL.

Anterior, şeful statului s-a întrunit cu deputaţii fracţiunii Partidului Socialiştilor, care au refuzat să participe la formarea guvernului sau să propună candidaţi la postul de premier. Socialiştii, care au 25 din 101 mandate în actualul parlament, a declarat recent că vor fi în opoziţie dură faţă de actuala guvernare şi nu intenţionează să sprijine în Parlament deciziile majorităţii de guvernare.

Vineri, PLDM şi PDM au convenit asupra constituirii Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, avînd în total 42 (23+19) din 101 mandate. Cele două partide au declarat despre intenţia de a forma un guvern minoritar cu sprijinul Partidului Comuniştilor, a cărui fracţiune este formată din 20 de deputaţi. Asemenea decizie a fost luată după ce PLDM şi PDM nu s-au putut înţelege cu Partidul Liberal (13 mandate) în privinţa formării majorităţii parlamentare.

Aproape la două luni după desfăşurarea alegerilor parlamentare, APME, cu sprijinul Partidului Comuniştilor, a deblocat activitatea Parlamentului, alegînd spicherul şi organele de conducere. Următorul pas al Parlamentului este formarea Guvernului, Conform Constituţiei (art.98), După consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedintele Republicii Moldova numeşte guvernul.

Conform art.85 din Constituţie, în cazul imposibilităţii formării guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve parlamentul. De asemenea, parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Acordul privind constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană prevede că candidatul la postul de prim-ministru este desemnat din partea Partidului Liberal Democrat. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat jurnaliştilor că premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, rămîne candidat la postul de prim-ministru, iar guvernul va fi format în decurs de două săptămîni. Totodată, comuniştii au dat de înţeles că sînt dispuşi să sprijine noul guvern, dar cu condiţia că nu va fi condus de Iurie Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?