X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chirtoacă a semnat o nouă dispoziție cu privire la consumul de apă

23 ian. 2015,, 16:45   Societate
4814 2

Foto: nm.md

Începînd cu luna octombrie, consumatorii din municipiul Chișinău au început să primească facturile la apă rece și caldă în conformitate cu Legea nr. 303 cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare.

Din prima lună după implementarea acestei legi, au ieșit la suprafață greșeli inacceptabile pentru consumatori. „Prin două dispoziții din luna noiembrie și decembrie am încercat să atenuăm efectul negativ al legii respective”, a declarat Dorin Chirtoacă în cadrul unei conferințe de presă.

Aceste dispoziții au fost semnate de către primarul general, deoarece „la nivel de consumator au început să vină volume de apă neconsumate și repartizate suplimentar, care ajungeau la peste 30 de metri cubi”. După o analiză mai amănunțită a situației create, Dorin Chirtoacă constată „că la ora actuală, această lege nu poate fi aplicată în modul în care nu poate fi votată”.

„Am luat decizia de a ne adresa locuitorilor municipiului Chișinău să aibă contoarele în regulă,cu certificat metrologic valabil și, respectiv, să noteze în fiecare lună consumul exact, consumul real de apă rece și apă caldă pe care îl au în locuință, așa cum se vede pe contoarele instalate”, a explicat edilul capitalei.

Referitor la serviciile de livrare a apei, primarul a dispus: „În cazul în care locuitorii au contoare în regulă, cu certificat valabil, ei nu vor mai primi consum de apă suplimentar, ei vor achita ceea ce arată contoarele individuale”.

Potrivit lui Chirtoacă,locatarilor ale căror contoare nu vor fi în regulă li se vor aplica prevederile Hotărîrii nr. 191 despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă. Tot lor li se vor aplica norme de consum pentru fiecare categorie de consumatori, astfel încît ei să fie determinați să intre în legalitate, de asemenea le va fi distribuit și consum suplimentar pînă la 2 metri cubi de apă rece și cel mult pînă la un metru cub de apă caldă. „De acum înainte, sub incidența legii vor cădea cei care nu își au instalațiile sanitare în regulă”, a completat Dorin Chirtoacă.

Iar locatarilor care nu au contor instalat primarul le-a recomandat „să se contorizeze”. Totodată, s-a constatat că există locatari care declară un consum mai mic de apă decît cel real sau, în general, declară consum zero. În legătură cu acest fapt s-a decis „ca timp de o lună aceștia să declare consumul, apoi, dacă nu prezintă acest lucru în termenul stabilit, în următoarele trei luni gestionarii și cu furnizorii vor trebui să inspecteze anume aceste apartamente pentru a vedea situația reală”. Cei care nu vor permite intrarea în apartament a inspecției date vor trebui să achite 8 metri cubi de apă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?