X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Decizia CC: Verdictul în privinţa deputaţilor va complica exercitarea competenţelor acestora

20 ian. 2015,, 17:00   Politică
6444 3
Foto: omg.md
În cazul emiterii de către instanţele de judecată ale unui stat străin a verdictului final şi irevocabil în privinţa deputaţilor moldoveneşti, aleşii poporului sînt obligaţi să-şi dea demisia. Potrivit agenţiei "Infotag", asemenea decizie a luat marţi Curtea Constituţională (CC) după examinarea sesizării deputatului în fostul parlament Grigore Petrenco.

Petrenco a solicitat cu un an în urmă CC să răspundă dacă este legală aflarea în Parlament în calitate de deputat a reprezentantului PDM, Valeriu Guma, condamnat la închisoare în România şi dat în căutare internaţională. Între timp, Guma continua să fie deputat şi pleda nevinovat. La începutul anului 2014, din iniţiativă proprie a renunţat la mandatul de deputat pentru a nu compromite Partidul Democrat în ajun de alegeri, al cărui membru a fost.

Dînd citire hotărîrii CC, preşedintele Alexandru Tănase a menţionat că "imunitatea nu are incidenţă asupra procesului de investigare în alte ţări în privinţa persoanei sus-menţionate şi/sau nu este un obstacol pentru emiterea unui verdict final şi irevocabil". "Protecţia inviolabilităţii este epuizată în momentul trimiterii în judecată. În cazul condamnării pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie şi/sau condamnării la închisoare prin hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă, indiferent dacă a survenit înainte sau după validarea mandatului, deputatul este în situaţie de incompatibilitate. În acest caz, mandatul încetează", a spus preşedintele CC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?