X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

America ar putea pierde războiul preţului petrolului

14 ian. 2015,, 13:55   Externe
6901 0

Foto: newsru.com

Coborîrea preţului petrolului către nivelul de 50 dolari pe baril şi apoi şi sub acest reper a adus o furtună financiară peste Rusia care a contribuit la prăbuşirea rublei şi la micşorarea semnificativă a economiei acestei ţări. Vine rîndul Americii!, avertizează un articol BloombergView care aduce în faţă un scenariu potrivnic pentru industria petrolieră a SUA în cazul în care în piaţa internaţională se vor menţine cotaţii coborîte ale ţiţeiului. „Preţul se apropie de nivelul în care producţia Statelor Unite va începe închiderile de exploatări”, scrie în materialul de opinie editoria¬listul Leonid Berşidski.

În special zăcămintele de petrol de şist vor atinge praguri de unde extragerea de ţiţei devine neprofitabilă. Un raport de analiză al casei de consultanţă Wood McKenzie menţionează că declinul cotaţiilor ar urma să scoată succesiv din piaţă exploatări din Canada, SUA şi Columbia.

La un preţ al petrolului de 40 dolari pe baril, un volum de 1,5 mi¬lioane barili pe zi ar deveni ne¬gativ în ceea ce priveşte veniturile de cash, avertizează studiul citat.

Este contextul în care America nu-şi va putea menţine producţia actuală decît printr-o subvenţionare masivă a exploatărilor neprofitabile, explică articolul din BloombergView. În războiul preţului, cîştigători vor fi aceia care vor putea suporta mai bine şi mai mult timp durerile, spune Berşidski. Aceştia pot fi saudiţii care au lăsat să se înţeleagă faptul că nu ar urma să taie producţia nici la o cotaţie de 20 dolari pe baril, dar, contraintuitiv, şi Rusia. Prin contrast, exploatările de petrol de şist din SUA sînt dezvoltate pe datorii, iar un flux de cash negativ ar face dificilă refinanţarea acestora. America ar putea uita în aceste condiţii de „boom”-ul din hidrocarburile de şist, ceea ce ar avea consecinţe importante pentru revenirea econo¬mică a ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?