X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4047

Moldova ar putea deveni acționar al Centralei Nucleare de la Cernavodă din România

6 dec. 2014,, 14:00   Economie
5249 3
Foto: romanialibera.ro
Moldova ar putea deveni acționar al Centralei Nucleare de la Cernavodă din Romania, relatează NOI.md. Acest fapt l-a comunicat Ministrul Energeticii al României, Răzvan Nicolescu, într-un interviu acordat portalului Romania liberă, fiind întrebat despre termenele iniţierii lucrărilor de construcție ale celui de-al treilea şi al patrulea reactoare nucleare la Centrala Electrică de la Cernavodă, precum şi despre cota de participare a statului la compania mixta româno-chineză, care se va ocupa de construcția acestora.

Ministrul Energeticii al României a menționat ca actualmente se susţin negocieri cu o companie din China, si deocamdată nu s-a decis cine va fi acționarul majoritar al companiei mixte. Totodată, Răzvan Nicolescu a spus ca ar dori ca şi o companie din Moldova sa devina acționar al acesteia, obținînd măcar un pachet simbolic de acțiuni. Ministrul Energeticii al României a specificat că, potrivit studiilor efectuate de compania româna Transelectrica, numai în baza investiților în Moldova, peste Prut se va putea exporta circa 600 MWt de energie electrică. Referindu-se la acționarul majoritar al companiei romano-chineze, Răzvan Nicolescu a menționat că actualmente se identifică soluţii, în urma căror ar avea de cîştigat toate părţile. „Noi deja am investit 1 miliard de dolari în Cernavodă şi trebuie să ţinem cont de aceasta”, a spus Ministrul Energeticii al României.

Centrala electrică Cernavodă este singura centrală nucleară din România, care produce în baza celor două reactoare circa 20 a sută din energia electrică consumată în ţară. Primul reactor a fost lansat în anul 1996. Construcţia celui de-al treilea şi al patrulea reactoare ale CE de la Cernavodă se preconizează să se finiseze în anii 2016-2017. Noul investitor al proiectului construcţiei blocurilor energetice 3 şi 4 de la CE Cernavodă, după ce un şir de companii europene au refuzat să participe la acesta, a fost selectată compania energetică chineză China General Nuclear Power Group (CGN). S-a mai comunicat că China General Nuclear Power Group va procura cota de participare în CE Cernavodă, la care se prevede să se construiască două reactoare nucleare noi în valoare de circa 4 miliarde de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?