X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

MAE tiraspolean: Acordul de asociere RM-UE nu ține cont de interesele Transnistriei

27 noi. 2014,, 14:00   Politică
4741 7
Foto: gospmr.ru
Acordul de asociere RM-UE nu ține cont de interesele Transnistriei, diferenţele dintre sistemele fiscale, realităţile economice, structurile industriilor Transnistriei şi Moldovei. Declarația a fost făcută de ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, într-un interviu acordat la Tiraspol corespondentului ziarului german Die Welt.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul diplomaţiei transnistrene, ea a menţionat că, indiferent de modul în care va evolua situaţia după semnare, Transnistria "pierde în orice caz".

"În condiţiile în care conflictul dintre RMN şi RM persistă, modificarea regimului comercial poate agrava situaţia", a spus ministrul, adăugînd că partea transnistreană poartă negocieri cu UE pentru a identifica un mecanism de interacţionare.

"Problema poate fi rezolvată: comunitatea internaţională deja a elaborat instrumentele necesare. Un exemplu în acest sens pot servi relaţiile economice ale Europei cu Ciprul de Nord", a subliniat Ştanski.

Ea a recunoscut că "menţinerea comerţului cu UE pentru Transnistria este o sarcină importantă, însă principalul curs strategic – integrarea eurasiatică – rămîne neschimbat".

"Întreprindem eforturi considerabile pentru ca întreprinderile noastre să revină pe piaţa rusă", a relatat Ştanski, remarcînd "progresul obţinut în dezvoltarea dialogului bilateral la nivel interdepartamental".

"Datorită eforturilor comune a reprezentantului special al preşedintelui Federației Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, şi a conducerii Transnistriei relaţiile dintre Transnistria şi Rusia în ultimii trei ani au atins un nivel nou", a accentuat ea.

Moldova de repetate ori a invitat reprezentanţii regiunii pentru a participa la pregătirea acordului cu UE, însă fără rezultat. În pofida acestui fapt, pentru Transnistria a fost stabilită o perioadă de tranziţie de un an, în decursul căreia pentru exportul de mărfuri în UE din regiune va fi păstrat regimul preferențial de comerț.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?