Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Refugiaţii transnistreni îi cer consilierului municipal Victor Gurău să prezinte probe sau scuze publice

24 noi. 2014,, 18:00   Societate
3182 2
Foto: kp.md
Refugiaţii transnistreni îi cer consilierului municipal Victor Gurău, membru al Comisiei de lucru a Consiliului Municipal Chişinău (CMC) privind repartizarea apartamentelor pentru veteranii de război şi refugiaţi, să prezinte probe în susţinerea declaraţiilor pe care le-a făcut anterior sau să-şi ceară scuze publice.

Preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatol Bîzgu, a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că pe data de 20 noiembrie Victor Gurău a declarat că "Comisia de lucru, creată recent, a concluzionat că o parte dintre refugiaţi au primit ilegal apartamente pe strada Ginta Latină şi Milescu Spătaru din capitală, întrucît au anexat la dosare căsătorii şi divorţuri fictive".

"Noi ne-am adresat preşedintelui Comisiei, Valeri Pavlov, pentru a primi extrasul din procesul verbal al şedinţei la care s-a discutat această chestiune, însă ni s-a spus că subiectul nu a fost analizat. Mai mult, ni s-a spus că declaraţiile domnului Gurău reprezintă poziţia personală a acestuia. Prin urmare, îi cerem lui Victor Gurău să prezinte publicului dovezi concrete care divorţuri şi căsătorii sînt fictive. De asemenea, îl rugăm să prezinte informaţii despre apartamentele primite ilegal, avînd în vedere că acestea au fost repartizate în baza deciziilor de judecată", a spus Bîzgu.

În caz contrar, preşedintele Asociaţiei i-a solicitat lui Victor Gurău să dezmintă public informaţia, precizînd că în cazul în care nu o va face benevol, se va adresa în instanţa de judecată pentru a-l obliga să-şi ceară scuze şi să achite refugiaţilor prejudicii morale şi materiale.

Anatol Bîzgu a ţinut să menţioneze că "Victor Gurău se află în litigiu cu Primăria pentru un teren de 3 ha, estimat la cîteva milioane de lei, dispune de un subsol de 400 m.p. în sectorul Botanica al capitalei, deţine un apartament în centrul capitalei şi are un automobil de lux".

"În aceste condiţii apare întrebarea, cum poate această persoană care ne face pe noi şmecheri, considerîndu-se onestă, să pună în discuţie executarea hotărîrilor judecătoreşti?", se întreabă Bîzgu.

Preşedintele Asociaţiei a negat acuzaţiile precum că unii refugiaţi ar fi primit cîte două apartamente în blocurile destinate persoanelor intern deplasate.

"Afirm cu toată responsabilitatea că niciun refugiat nu a primit două apartamente. În anul 1992 refugiaţii au fost cazaţi temporar într-un cămin, iar atunci cînd s-au repartizat apartamentele în noile blocuri de locuit, s-a ţinut cont de componenţa familiei. Astfel, unii refugiaţi au păstrat odaia din cămin şi au primit şi cîte un apartament", a explicat Bîzgu.

El s-a arătat nemulţumit de faptul că unii angajaţi ai Primăriei primesc terenuri de pămînt din fondul municipal şi nimeni nu solicită explicaţii în privinţa acestora.

"De ce ei au dreptul să primească terenuri în proprietate privată, iar noi nu avem dreptul să privatizăm apartamentele repartizate în baza deciziilor de judecată? Acest război informaţional este îndreptat împotriva refugiaţilor pentru a le şifona imaginea. Angajaţii Primăriei vor să pară cinstiţi, dar în realitate fură cît pot. Noi sîntem puşi în situaţia de a lupta cu un nivel înalt de corupţie şi un sistem corupt, care nu mai poate fi tolerat", a spus Bîzgu.

Vicepreşedintele Mişcării, Anatol Ionaş, i-a îndemnat pe reprezentanţii autorităţilor publice locale ca "atunci cînd vor vrea să arunce cu pietre în grădina altora să se gîndească în primul rînd cît sînt ei de curaţi".

Victor Gurău a declarat că "toate probele vor fi prezentate în raportul grupului de lucru special creat pentru clarificarea situaţiei".

"Mai mult, vreau să spun că persoana mea nu se dedă şantajului şi presiunilor. Eu subscriu oricărui cuvînt pe care l-am spus la şedinţa CMC de săptămîna trecută şi reiterez că o parte dintre refugiaţi au primit mai multe proprietăţi din partea Primăriei", a spus Gurău.

În luna noiembrie refugiaţii transnistreni s-au aflat timp de două săptămîni în incinta Primăriei, solicitînd insistent ca CMC să le permită să privatizeze apartamentele în cele două blocuri de locuit construite special pentru refugiaţi şi veteranii războiului de pe Nistru. În vara acestui an Consiliul Municipal Chişinău a adoptat o decizie în acest sens, acum însă refuză să îndeplinească propria decizie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?