X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Platon: "Informațiile de pe discurile dispărute sînt adevărate și demonstrează nevinovăția mea"

15 mai. 2023,, 19:15   Politică
2803 0

Fostul politician și om de afaceri Veaceslav Platon a spus că informațiile conținute pe CD-urile cu înregistrări video și audio care au dispărut din dosarul său penal sînt adevărate și dovedesc nevinovăția sa.

El a subliniat, de asemenea, că nu a spus niciodată că informațiile conținute pe discurile dispărute sînt false, așa cum au scris unele mass-media.

Veaceslav Platon a transmis presei precizările sale în calitate de drept de replică în conformitate cu articolul 27 din Legea privind libertatea de exprimare.

El a menționat că, la 10 mai 2023, multe instituții media au publicat poziția Procuraturii Anticorupție cu privire la dispariția discurilor cu înregistrări video și audio din materialele dosarului său penal. Potrivit declarației publicate, publicul a fost informat că, se presupune, există declarații ale lui Veaceslav Platon precum că "informațiile conținute pe mediile electronice dispărute sînt false".

Fostul politician și om de afaceri a menționat că această declarație a Procuraturii Anticorupție nu are nici un temei, încalcă drepturile și interesele sale.


În acest sens, el a făcut următoarea declarație:

"Spre marele meu regret, procurorii nu înțeleg absolut despre ce este vorba. Atât în cazul meu, pe care l-au fabricat cu prostie, cît și în declarația mea referitoare la CD-urile dispărute.

Nu am susținut niciodată că informațiile conținute pe CD-urile dispărute sunt false. Dimpotrivă, susțin că sunt adevărate și îmi dovedesc nevinovăția.
Am numit false datele despre faptul că informațiile de pe discuri m-ar expune. Ceea ce nu corespunde realității și nu are nici un temei", a menționat Veaceslav Platon.

În continuare el a vorbit despre minciunile și incompetența Procuraturii Anticorupție.

”Instanțele, în prima examinare a dosarului din 2017-2019, au studiat doar unul dintre cele două discuri atașate cauzei. Al doilea disc cu dovezi video, despre modul în care angajații Pantera au estorcat mită de la mine, aceștia, la solicitarea Procuraturii, au refuzat categoric să-l examineze, deoarece astfel ar scoate la iveală falsificarea dosarului. Aceasta a fost instrucțiunea de la Plahotniuc.

Acum, Procuratura Anticorupție face referire la deciziile instanțelor care au examinat probele și le-au găsit convingătoare. Dar nu înțelege adevărurile juridice elementare atunci când se referă la hotărârile judecătorești anulate de o autoritate superioară. Și adevărul este că, aceste hotărâri sunt nule și nu dau naștere consecinței juridice, cu excepția consecințelor nulității lor. Și aceste decizii au fost anulate, printre altele, din cauza calității scăzute a dovezilor examinării”, a declarat fostul politician și om de afaceri.

El a spus că trist faptul că cazul este examinat de 6 ani, iar niciun procuror nu s-a deranjat să se uite printre discuri și să închidă dosarul.

”Acest caz este un exemplu viu al continuității Procuraturii de pe vremea lui Plahotniuc cu aceasta a Maiei Sandu”, a menționat Veaceslav Platon.

După cum s-a anunțat anterior, din dosarul penal în care figurează fostul politician și om de afaceri Veaceslav Platon, a dispărut un corp delict.
Este vorba despre un CD cu înregistrări audio și video care îl incriminează pe inculpat în coruperea mascaților din batalionul Pantera. Dispariția probei a fost descoperită în cadrul ședinței de judecată de marți, 2 mai.

Veaceslav Platon însuși spune că discul dispărut ar fi putut justifica condamnarea sa:

"Vestea că un disc cu înregistrări video și audio, al cărui conținut ar fi confirmat participarea mea la mituirea ofițerilor batalionului Pantera, a dispărut din materialele cauzei penale, în care sînt acuzat.

Aș dori să îi bucur pe toți adepții unei adevărate justiții. Avem 5 copii ale discului dispărut și o expertiză asupra acestuia. Am făcut acest lucru în prealabil, presupunînd că discul ar putea dispărea", a menționat el.

De asemenea, Platon spune că este dispus să furnizeze o copie a înregistrării video cu probe mass-media:

”Acest disc conține dovezi ale modului în care angajații Pantera au extorcat mită de la mine și apoi m-au acuzat de contrariul. Acest disc este principala dovadă a nevinovăției mele. Procurorii sînt cei care au fost interesați de dispariția acestui disc din dosarul penal. Dacă cineva din mass-media este dispus să publice acest disc și raportul de expertiză privind conținutul acestui disc, sînt gata să îl pun la dispoziție pentru publicare", a menționat fostul politician și om de afaceri.

Reamintim că instanța a amînat pronunțarea pentru data de 19 mai. La acel moment, vor fi căutate probele lipsă din dosar.
Veaceslav Platon este acuzat că le-a promis gardienilor din închisoare apartamente în capitală, mașini și 5000 de euro pe lună pentru a permite activități interzise în timpul întîlnirilor cu avocații, inclusiv accesul la un telefon mobil. Apărătorii săi au susținut anterior că dialogul cu colaboratorii forțelor cu destinație specială a fost doar o glumă.

12
3
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?