Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Barack Obama - „Bush nr.2”

20 noi. 2014,, 04:00   Externe
5630 10
Foto: ziuanews.ro
Nemulţumirea faţă de politica externă a preşedintelui SUA, Barack Obama, creşte chiar şi în interiorul ţării. Politica internaţională dusă de Barack Obama este dezastruoasă pentru SUA şi nu aduce niciun beneficiu ţării, declară Robert Gates, ex-director al CIA.

Potrivit acestuia, „cea mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA este la două mile pătrate, unde se află Casa Albă şi Capitoliul”. Iar unul dintre patriarhii diplomaţiei americane din secolul al XX-lea, Henry Kissinger, a declarat că sancţiunile antiruseşti iniţiate de Washington clatină sistemul relaţiilor internaţionale.

De dragul consolidării idealurilor democraţiei, Washingtonul a organizat cruciade în toate ţările în care poporul nu a vrut să se alăture „viitorului luminos”, propus de americani. Rezultatele viitorului luminos sunt distrugerile şi foametea, care reprezintă „costul producţiei”, consideră doctor în politică Fiodor Voitalovski.

„Ceea ce se întâmplă, de exemplu, în Ucraina se deosebeşte de felul în care pragmaticii americani înţeleg interesele naţionale. Ei s-au obişnuit să gândească cu noţiuni de tipul echilibrul de forţe, interesele ţării. Din punct de vedere al intereselor securităţii euroatlantice, actuala criză ucraineană este o sursă foarte periculoasă de destabilizare a situaţiei în întreaga Europă. Din punct de vedere al relaţiilor cu Rusia, este un eşec al colaborării ruso-americane. Este un eşec al colaborării cu NATO şi UE. Practicând această politică agresivă, Washingtonul creează probleme nu doar pentru propria ţară, ci şi pentru aliaţii săi pe o perioadă lungă de timp”.

Senatorul rus Vladimir Djabarov este convins că de la Obama nu ne puteam aştepta la niciun fel de schimbări în politica externă. „Este puţin probabil ca până la sfârşitul mandatului său Obama să schimbe ceva în politica sa. Ea şi înainte era nepopulară, dar democraţii deţineau majoritatea în Senat. Acum Obama se află sub presiunea adversarilor săi politici. El deja nu-şi va mai schimba cursul şi retorica antirusească agresivă. Politica sa stârneşte indignarea nu doar în rândul americanilor, ci şi a aliaţilor SUA din Europa”.

Europenii au început să se întrebe cine îi va lua locul lui Obama în 2016. Ziarul The Guardian descrie în felul următor stările de spirit ale europenilor după alegerile din 4 noiembrie: „Preşedinţia lui Obama s-a încheiat, trebuie să planificăm noi relaţii”. Nu că UE s-ar îngrijora prea mult de legile care vor fi respinse de Congresul american republican. Nu. Obama a venit la putere în anul 2008 ca antidot la politica dezastruoasă a lui George Bush Junior. Lumea şi-a pus mari speranţe în el. Dar el s-a transformat într-un „al doilea Bush”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?