Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ion Diacov: În Moldova trebuie creat un organ independent antidrog (VIDEO)

14 noi. 2014,, 09:45   Societate
9459 8
Foto: noi.md
Cu o lună în urmă în izolatorul republican de la Chișinău un reținut a murit, iar patru s-au intoxicat, după ce au consumat un drog necunoscut. Despre intoxicațiile în masă și chiar despre decesul oamenilor din cauza drogurilor noi scrie și presa rusească. Moldova, deocamdată, nu trage semne de alarmă, deși datele privind traficul de droguri și consumul lor în țară șochează. Despre această problemă, precum și despre posibilele soluții a relatat într-un interviu pentru Irina Astahova, procurorul Chișinăului, Ion Diacov.

- Dle Diacov, la finele lunii septembrie, Dvs. ați declarat într-o conferință de presă că, în Moldova, anual, pentru procurarea drogurilor se cheltuie un miliard de euro. Sunt cifre înfricoșătoare, însă noi nu vedem o asemenea catastrofă. Într-adevăr, traficul ilicit cu droguri a luat o amploare atît de mare în țara noastră?

- Nu vede doar cel care nu vrea să vadă. Problema traficului ilicit al drogurilor a căpătat o amploare amenințătoare pentru securitatea societății, iar neadoptarea unor măsuri urgente va avea consecințe catastrofale. În prezent, la evidență se află 10 mii de persoane, care consumă droguri, dintre care 70 sunt copii. Însă trebuie să înțelegem că oficial, la evidență sunt luați cei, care au fost reținuți în stare de ebrietate narcotică, care deja consumă droguri, care sunt bolnavi. Potrivit datelor Centrului Internațional Antidrog, în republică, sînt circa 150 de mii de consumatori de droguri.

Sunt cifre mari și eu personal nu am auzit despre cazuri de însănătoșire în urma acestei maladii. Nu vreau să dau nume, dar cunosc mai mulți reprezentanți ai puterii, oameni cunoscuți în țară: oameni de afaceri, politicieni, judecători, generali, copiii cărora sunt narcomani. Iar unii dintre ei și-au pierdut fiii. Nu este vorba despre muncitorii care lucrează peste hotare. Mulți dintre acești părinți sînt foarte bine asigurați, au bani, însă și-au pierdut copiii.

Potrivit datelor Centrului Internațional Antidrog, zilnic anual în Moldova sunt consumate droguri în valoare de 12 mil. lei. Dacă e să ne amintim cazul despre mansarda arsă – primăria capitalei a alocat pentru restabilirea ei 4 mil. lei și încă nu au terminat-o. Iar aici 12 mil. de lei pe zi! Toți vorbesc că în țară vin 3 mild. euro de peste hotare, însă ei nu se văd. Cu acești bani în fiecare sat puteau fi construite sere, ferme, să se dezvolte micul business. Unde sunt toate acestea? Reiese că banii sunt folosiți pentru procurarea acestei otrăvi.

- Cum ați caracteriza Dvs. piața comerțului ilicit de droguri în Moldova? Unde se produc drogurile, de unde se aduc, unde se duc, unde și cum sunt comercializate, cine se ocupă de aceasta?

- Este un sistem greoi și neunivoc. Țara noastră este amplasată într-o zonă de tranzit foarte avantajoasă a comerțului internațional. Drogurile vin din Turcia și Asia în Europa. În Moldova este cultivată cînepa, care este transportată în Rusia. De ce aici se înregistrează un rulaj atît de mare? Cetățenii noștri lucrează în Italia, Spania, Grecia, în toată Europa. Timp de 10-15 ani ei au învățat limbile, au pașapoarte românești, știu limba rusă, de aceea se pot deplasa liber prin Europa și Asia și deseori participă la tranzacții ilegale.

- Ați menționat gruparea din Turcia, adică cu aceasta se ocupă nu doar cetățenii moldoveni?

- Cetățenii străini în acest caz au rolul de organizatori, ei controlează aceste afaceri. Potrivit unor informații operative, majoritatea cetățenilor străini sunt turci.

- Cu aproape 6 ani în urmă, în Moldova a fost reținută o grupare, ce transporta într-un microbuz circa 200 kg de cocaină. Însă din cîte se știe, a fost pedepsit doar șoferul vehiculului, iar executorii adevărați au dispărut. Care este soarta acestui dosar și unde sunt drogurile?

- Conform evidenței, dosarul se consideră elucidat. Din cîte țin minte din presă, au fost reținute cîteva persoane, inclusiv ofițeri ai MAI, toți au trecut prin judecată. Apoi dosarul a fost trimis spre reexaminare, a fost contestat în instanță, toți au fost eliberați, iar vinovat a fost găsit doar șoferul. Însă el, de asemenea, a plecat, prin urmare, de facto, nimeni nu a fost pedepsit. Ce s-a întîmplat cu drogurile eu personal nu știu, ele sunt undeva, însă dacă ele sunt de aceeași calitate – sau sunt deja făină, eu nu știu. Societatea civilă nu a fost informată despre aceasta.

- Recente a fost reținută o grupare, ce se ocupa cu cultivarea cînepei și producerea marijuanei în raionul Strășeni. Cu ce s-a finalizat acest dosar?

- Eu cunosc acest caz din presă. Fostul ministru adjunct al MAI Ghenadie Cosovan și fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vladimir Maiduc au relatat despre aceasta în cadrul unei conferințe de presă. În general, este straniu: proprietarul serelor spune că niște persoane i-au dat 50 de mii de euro și i-au propus să cultive cînepă. El a acceptat, însă cînd a început activitatea criminală, el le-a comunicat angajaților SIS și MAI. Omul cultiva cînepă în sere, în centrul satului, fiind conectate la apeduct, căldură – administrația locală nu putea să nu știe despre aceasta – totul e în văzul tuturor. Conform legii, dosarul penal pe acest caz trebuia inițiat atunci cînd proprietarul s-a adresat oamenilor legii. Însă acest lucru nu a fost făcut.

- Dar poate el le ajuta organele de drept, poate el activa sub acoperire?

- Sunt cîteva versiuni. Dacă el ar fi activat sub acoperire, atunci trebuia inițiat un dosar penal împotriva celui care i-a dat proprietarului bani pentru a procura semințe din Olanda și să inițiată o urmărire penală din prima zi. Iar dacă nimeni nu a făcut nimic – atunci aceasta e afacerea lor. Iar această persoană a fost mințită că lucrează sub acoperire.

Îmi este greu să spun cum acum ei vor ieși din această situație. Proprietarul serelor este anunțat în căutare. Însă ce judecată poate condamna un om, dacă el spune clar numele, funcțiile celor, la indicația cărora el desfășura o activitate criminală periculoasă, ce se pedepsește cu închisoare de pînă la 15 ani? Și a implicat în această activitate criminală mai multe persoane. Se spunea că polițistul de sector mai că nu în fiecare zi uda plantația.

Acest caz demonstrează lipsa în Moldova a unui sistem corespunzător de luptă cu traficul ilicit de droguri. Este direcția MAI, însă aceasta se ocupă doar cu activitatea operativă. Nu există un organ independent, care s-ar ocupa de această problemă în complex, în schimb există o mie și una de variante pentru abuzuri și implicare în activitatea criminală a angajaților poliției.

Sunt convins că dacă în timpul apropiat, persoanele cu funcții înalte de răspundere din țară nu se vor preocupa de această situație și nu vor adopta o lege privind crearea unui organ de drept independent, care s-ar ocupa doar de lupta cu traficul ilicit de droguri, atunci situația va ieși de sub control.

- Lupta antidrog este strîns legată de lupta împotriva corupției. Aveți date cîte persoane au fost trase la răspundere anul acesta pentru comercializarea drogurilor și cîți funcționari și reprezentanți ai organelor de drept au fost pedepsiți pentru că au acoperit aceste crime?

- Anul acesta au fost intentate 737 de dosare penale privind traficul de droguri, dintre care în 693 de cazuri figurează cîte o persoană. În procuratura Chișinăului toate dosarele sunt împotriva grupurilor de persoane. Cînd eu am venit în procuratura municipiului, am spus că nu vor accepta nici un dosar, dacă este învinuită doar o singură persoană, pentru că în acest caz est vorba despre un narcoman, un om bolnav. Legea prevede pedeapsă pentru ei, dar eu nu sînt de acord cu aceasta. Cu el trebuie de lucrat și de obținut informația de la cine el cumpără, de unde vînzătorul ia marfa etc. În procuratura orașului am finalizat 50 de dosare privind drogurile, în care figurează cîte 3-5 persoane și nu există nici un dosar în care să fi fost condamnată doar o persoană.

Răspunderea penală a funcționarului, de asemenea, este prevăzută, dar eu nu-mi amintesc… Dacă ar fi existat un organ independent anume în acest domeniu, atunci ar fi fost înregistrate rezultate.

- După conferința de presă, susținută de Dvs., Consiliul Superior al Magistraturii a propus că Vă tragă la răspundere pentru încălcarea eticii de procuror. De ce Consiliul a reacționat atît de bolnăvicios la informația Dvs.?

- Îmi este greu să răspund univoc și nu aș vrea să dau o notă acțiunilor CSM, din consiliul face parte și procurorul general și eu m-am mirat cînd am aflat că toți au votat această propunere. Eu nu am prea înțeles despre ce etică este vorba. Cînd am decis să vin în fața jurnaliștilor eu mi-am pus scopul să informez opinia publică despre situația privind traficul ilicit de droguri, care a căpătat dimensiuni amenințătoare în republică. Spunînd „a”, nu am putut să nu spun și „b”. deoarece am fost întrebat: dar ce întreprindeți Dvs, pentru a preveni infracțiunile, ce vă împiedică? Eu am adus un exemplu concret cînd judecătorul sectorului Centru din Chișinău, Lilia Vasilevici a eliberat ilegal un infractor, un narcodealer din arest.

8 (Notă. – Vitalii Ciornîi, condamnat anterior, a săvîrșit o infracțiune deosebit de gravă, care se pedepsește conform Codului penal cu închisoare de la 7 pînă la 14 ani. Decizia Liliei Vasilevici de a-l elibera a fost declarată ilegală de Curtea Apel și de Curtea Supremă de Justiție).

Este straniu că membrii CSM au reacționat atît de bolnăvicios la cuvintele mele. Mai mult, ei, elita justiției, au emis o asemenea decizie și au adus în calitate de dovezi cuvinte, pe care eu le-aș fi spus. Ei nici nu s-au sinchisit să citească sau să asculte ceea ce am spus eu. Au vrut pur și simplu să-mi arate locul? Însă eu consider (pentru a nu fi acuzat din nou de încălcarea eticii), că acești oameni nu s-au pătruns de pericolul momentului, nu au sesizat importanța celor spuse și la acest nivel serios au adoptat un document atît de serios ce conține fapte neserioase – mie pur și simplu îmi este rușine pentru ei. Ei nu pot aplica nicio pedeapsă împotriva mea. Și îmi este interesant cum ei vor explica societății, cum vor ieși din această situație.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?