X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Curtea de Justiţie a UE îi privează pe imigranţi de ajutoare sociale

13 noi. 2014,, 14:20   Externe
2762 0
Foto: ruvr.ru
În aceste zile, în ţările UE a început un nou val de discuţii legate de politica migraţiei. Motivul activizării discuţiilor a fost decizia Curţii de Justiţie a UE, care permite autorităţilor din ţările membre să taie indemnizaţiile sociale acordate imigranţilor din ţările mai sărace din uniune, dacă aceştia nu au un loc de muncă sau nu se obosesc să-şi caute.

Totul a pornit de la cazul unei romînce din Germania, Elisabeta Dano, care locuieşte din anul 2010 împreună cu fiul ei la sora ei în Leipzig. Ea nu a lucrat nici în Romînia, nici în Germania. În Germania i se acorda o alocaţie pentru creşterea copilului. Dar Elisabeta Dano a decis să ceară de la statul german şi prestaţia de subzistenţă pentru ea, plus o alocaţie socială, plus o alocaţie socială pentru copil şi o parte din cheltuielile de cazare şi încălzire. Serviciile sociale au refuzat să-i acorde prestaţii ale asigurării de bază, pe care cetăţenii germani din păturile sociale defavorizate le primesc fără să fie nevoite să fi cotizat la stat pentru el. Motivul a fost că ea nici nu a încercat să-şi caute de lucru în Germania. Dosarul a ajuns la Curtea UE din Luxemburg, cea mai înaltă instanţă juridică a UE.

Conform verdictului publicat la 11 noiembrie, aşteptat în toate ţările din UE, cetăţenii care se nasc într-un stat al Uniunii Europene nu pot pretinde la ajutoare sociale în ţara în care s-au mutat. De asemenea, Curtea a stabilit că imigranţii din alte state membre ale UE au dreptul să se afle în orice stat al UE timp de 3 luni, iar ţara gazdă nu trebuie să plătească ajutoare. După trei luni, imigrantul trebuie să prezinte documente care să confirme că are un loc de muncă sau mijloacele necesare de existenţă.

După cum consideră cei mai mulţi politicieni şi experţi, această decizie pune capăt practicii în care cetăţeni din ţările mai sărace ale UE se duc în statele mai bogate pentru a abuza de ajutoarele sociale. În primul rînd, ea corespunde intereselor Germaniei, unde sînt cei mai mulţi imigranţi care solicită ajutoare sociale. Au salutat decizia Curţii şi conservatorii britanici, care se pronunţă pentru interzicerea migraţiei din statele cu probleme ale UE.

„State, precum Marea Britanie sau Germania, nu vor acţiona în detrimentul lor. Există o limită dincolo de care valorile europene comune lasă locul valorilor unor anumite state, intereselor populaţiei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?