Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Trombiţchi: Moldova a dat frîu liber Transnistriei pentru a distruge rîul Nistru

12 noi. 2014,, 14:00   Societate
10358 1
Foto: newsmoldova.ru
„Adoptînd Legea privind transportul naval intern, Parlamentul Moldovei a dat frîu liber autorităţilor Transnistriei pentru jefuirea barbară şi distrugerea Nistrului”, a declarat pentru NOI.md directorul Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Rîului "Eco-Tiras", Ilia Trombiţchi.

În regiunea transnistreană, pe segmentul dintre satele Raşcov şi Vertiujeni, au demarat lucrările de salubrizare a albiei rîului Nistru. Potrivit surselor locale, specialiştii din Transnistria vor efectua lucrări de curăţare şi vor extrage de pe fundul rîului depunerile de prundiş .

„Exploatarea nisipului şi prundişului de către transnistreni este o consecinţă a activităţii criminale a agenţilor economici de extragere a materialelor ieftine de construcţie de pe fundul rîurilor Nistru şi Prut, pe calea adoptării Legii privind transportul naval intern, legalizate de actuala legislatură a Parlamentului Moldovei. Şi din partea moldovenească, şi din cea transnistreană aceasta nu este altceva, decît o acoperire a afacerilor tenebroase, care aduc un prejudiciu imens ecosistemului Nistrului, contribuind astfel la diminuarea capacităţii de curăţare a acestuia, precum şi la distrugerea boiștii peştilor. În afară de aceasta, se distruge geomorfologia (relieful) rîului, se surpă coastele. Această activitate, în final, va duce la degradarea ulterioară a rîului”, a explicat savantul.

Interlocutorul a precizat că „Transnistria şi aşa este în afara legii, de aceea ei fac ce doresc. Dar acum au şi o justificare – la fel procedează şi partea moldovenească sub acoperirea şi cu sprijinul Ministerului Transportului”.

În opinia renumitului expert în domeniul ecologiei, „nimeni nu se gîndeşte că nisipul şi prundişul au rolul unui filtru natural. Pe granulele de nisip şi prundiş se află miriade de bacterii care curăţă Nistrul de diverse impurităţi nocive. Apa este consumată de locuitorii oraşelor din apropiere, precum şi de Chişinău şi suburbiile lui. Dacă vor fi extrase aceste filtre din rîu, cheltuielile de purificare a apei pînă la normele apei potabile vor creşte de multe ori. În afară de aceasta, să nu uităm şi de peştii care depun icrele doar pe nisip şi prundiş”, a reamintit Trombiţchi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?