Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Funcționari: O parte din fermierii moldoveni s-au deprins să trăiască pe spinarea cuiva

21 oct. 2014,, 16:45   Societate
3803 2
Foto: point.md
„Este destul de straniu să auzi cum producătorii agricoli autohtoni se plîng că sînt neglijați de Guvern sau autoritățile locale în ceea ce privește comercializarea fructelor și legumelor. Numai că ei nu-și pun o dată în plus creierul în mișcare și nu mișcă un deget pentru a-și vinde marfa rapid și convenabil”. Astfel a comentat pentru NOI.md situația legată de vînzarea surplusului de fructe și legume secretarul de presă al Primăriei Chișinău, Vadim Brînzaniuc.

Interlocutorul a recunoscut că „vaietele fermierilor din raionul Briceni precum că sînt nevoiți să-și vîndă recolta de cartofi la prețul de 1 leu per kilogram provoacă nedumerire, dar mai ales indignare”.

„Astăzi orice producător se poate adresa la preturile capitalei și obține absolut gratuit autorizație pentru comercializarea mărfii. În acest scop în preturi sînt prevăzute și activează cu succes locuri special amenajate pentru vînzare (la fel oferite pe gratis). În prezent, prețul mediu la cartofi în piețele din capitală constituie 5-6 lei, angro – un pic mai ieftin, dar în niciun caz prețul nu poate fi 1 leu. Din cîte am înțeles, cheltuielile de producție constituie 2 lei la 1 kg. Adăugați cheltuielile pentru transport și lăsați loc și pentru profit: chiar și unui copil îi este clar că cartofii pot fi vînduți fără probleme la prețul de 3,5 lei, ba se vor forma și cozi”, consideră Brînzaniuc.

În opinia funcționarului, „aceeași situație e valabilă și în cazul merelor”. „Locuitorii capitalei ar face cu plăcere rezerve de fructe prospete pentru iarnă, ar prepara sucuri și gemuri din mere și prune, dacă fermierii le-ar aduce și vinde nu la prețul de 7-15 lei/kg (prunele) și 5-6 lei/kg (merele), ca la precupeți sau la vînzătorii de la piață, ci de două ori mai ieftin. Acest lucru este posibil, avînd în vedere compensațiile solicitate de la Guvern”, a declarat Brînzaniuc.

„Am oferit patru zone pentru comerțul angro și cu amănuntul cu producție agricolă, am instalat mese. Pe strada Vadul lui Vodă teritoriul este suficient de mare chiar și pentru parcarea mașinii pe noapte. Însă trebuie de recunoscut că fermierii, cu excepția viticultorilor, nu se grăbesc să beneficieze de serviciile noastre. De ce atunci se plîng?! Este suficient de accesat site-ul sectorului nostru și veți obține toată informația necesară. Veniți și vindeți în propriul beneficiu și pentru comoditatea chișinăuienilor”, a props vicepretorul sectorului Rîșcani, Tudor Călugăreanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?