Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Producătorii de fructe cer să fie acordată atenție problemelor din ramură (VIDEO)

13 oct. 2014,, 18:30   Societate
4286 2
Foto: noi.md
Producătorii de fructe din Republica Moldova solicită autorităților să mărească susținerea financiară în legătură cu embargoul impus de Rusia și să întreprindă măsurile necesare pentru a reduce presiunea negativă asupra ramurii, informează NOI.md.

Directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fală, a menționat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că suma de 138 de milioane de lei oferită de Guvern nu acoperă toate necesitățile. „Recolta de mere în acest an este cu 15% mai mare decît anul trecut. Spre procesare deja au fost transmise 110 mii tone de mere în condițiile în care Guvernul oferă compensații doar pentru 60 de mii de tone. Metoda de oferire a compensațiilor este imperfectă, deoarece acestea sînt alocate celor care primii au transmis merele pentru procesare”, a precizat Fală.

Potrivit directorului „Moldova Fruct”, mulți producători s-au pomenit în situația cînd nu au bani pentru a continua lucrările la anul. „Fără susținere din partea statului fermierii care au credite și datorii nu vor face față”, a atenționat Fală.

Producătorii de fructe solicită ca Guvernul să ofere compensații pentru toată recolta anului 2014 vîndută după cum urmează: pentru prune – 1,2 lei la prețul de vînzare nu mai mare de 3,2 lei/kg, pentru mere – 1,5 lei la prețul de vînzare nu mai mare de 3,5 lei/kg. Producătorii mai solicită ca fondul de subvenționare pe anul 2014 să fie majorat cu 150 de milioane de lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?