X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Serafima Bejan din Moldova și-a revăzut părinții!

13 oct. 2014,, 14:00   Societate
4946 3
Foto: noi.md
Serafima Bejan, care pe 26 iulie a acestui an a fost coborîtă din trenul care circula pe linia Chișinău-Moscova, la stația Troebortnoe, la finele săptămînii trecute a ajuns în Obninsk, însoțită de bunica ei. În Rusia acestea au fost întîmpinate de părinții fetiței și, în sfîrșit, sînt iarăși împreună.

Acest lucru a fost confirmat de apărătorul drepturilor omului, președintele Congresului Diasporei Moldovenești, Alexandru Kalinin, care se ocupă de problemele migranților moldoveni în Rusia.

Vorbim despre Serafima Bejan, o fetiță de patru anișori din raionul Ocnița. Părinții ei de mai mulți ani locuiesc în regiunea Kaluga. Mama fetei, Victoria Bejan activează în calitate de educatoare, iar tatăl fetiței – în construcții.

„La organizația pe care o conduc s-a adresat pentru ajutor mama Serafimei. Femeia era intr-o stare de șoc și nu știa cum să procedeze mai departe. Am încercat să facem tot posibilul pentru a reuni familia Bejan”, a spus Kalinin.

Apărătorul drepturilor omului, în numele Congresului Diasporei Moldovenești, i-a trimis o scrisoare deschisă șefului Serviciului Federal de Migrație din Rusia. De asemenea, el a contactat Biroul Serviciului Federal de Migrație din Rusia, regiunea Breansk. Fetița, cu ajutorul lui Kalinin, a scris chiar și o scrisoare, către președintele Federației Ruse, să-i permită să plece împreună cu familia înapoi în Rusia.

„Astfel am reușit sa anulăm interdicția pentru intrarea fetiței pe teritoriul Federației Ruse. Familia s-a reunit și acest lucru este important”, a spus Kalinin.

Potrivit lui, aceasta este "primul caz cunoscut”, cînd autoritățile ruse au impus o interdicție de intrare în Federația Rusă unui copil, și mai ales pentru o perioadă de 18 luni."

„Pînă în prezent, nu am avut cazuri similare. Cred că angajatul structurii, care a impus interdicția, nu a fost atent la data nașterii. Vreau sa cred că a fost o eroare tehnică. Cu toate acestea, problema de legalizare a copiilor minori a migranților, rămîne acută”, a spus Kalinin.

El explică acest caz , prin însăși schimbarea structurii de migrare:

cetățenii Republicii Moldova tot mai bine se integrează în societatea rusă și găsesc locuri bune de muncă, din acest motiv, își iau familiile in Rusia.

- Procedura de legalizare a copiilor minori a migranților este destul de complicată. E necesar să fie percepute corect normele legislatiei ruse.

Noi indemnăm concetățenii noștri să se adreseze instituțiilor școlare și preșcolare cu rugămintea de a emite un document, care atestă faptul că copiii lor studiază acolo. Cu acest document e necesar să se adreseze la biroul Serviciului Federal de Migrație, sub jurisdicția căruia este instituția pe care o frecventează copilul migrantului. Pe baza acestui document SFM extinde termenul de ședere pe teritoriul Federației Ruse pentru copil pe tooată perioada anului de studii, - a explicat apărătorul drepturilor omului.

El a adăugat că mai multe probleme apar în cazul migranților, ai căror copii nu merg la grădiniță sau la școală.

- În astfel de cazuri cetățenii noștri părăsesc teritoriul Federației Ruse împreună cu copiii la fiecare trei luni după care se întorc înapoi.

Dar asta deja este o încălcare a legii, pentru ca legal, migranții se pot afla pe teritoriul Federației Ruse doar trei luni din șase. Când cetățeni RM o dată la trei luni intră și ies din țară, oricum, acest fapt se califică, drept încalcare, copilul se află pe teritoriul Federației Ruse mai mult de trei luni din șase, - a spus Kalinin.

Cu toate acestea, el a atras atenția asupra faptului că în cazurile de depunere a documentelor către FMS pentru a obține un permis de ședere temporară trebuie specificate în formularul de cerere inclusiv și numele copiilor minori. Potrivit apărătorului drepturilor omului, numai în acest caz permisul de ședere temporară în mod automat îl obțin și copiii migranților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?