Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

În anul 2013 autorităţile publice au utilizat iraţional 7,7 miliarde de lei

24 sep. 2014,, 16:15   Societate
4252 1
Foto: infotag.md
În anul 2013 Curtea de Conturi (CC) a constat că autorităţile publice locale şi centrale au utilizat iraţional 7,7 miliarde de lei din banii publicii, suma fiind practic la nivelul anului 2012. Mai mult, peste 60% dintre recomandările Curţii nu sînt executate de către autorităţile publice.

Potrivit agenţiei „Infotag", constatările se conţin într-un nou studiu al Centrului Analitic Independent Expert-Grup "Cum se pierd banii publici: Monitorizarea îndeplinirii recomandărilor Curţii de Conturi pe anul 2013", care a fost făcut public miercuri.

Autoarea studiului, Tatiana Savva, a menţionat că indiferenţa instituţiilor publice faţă de recomandările CC este cauzată de controlul slab din partea organelor ierarhic superioare şi lipsa aplicării măsurilor coercitive de către instituţiile de drept.

"Totodată, suma importantă a prejudiciilor aduse statului şi nivelul scăzut al implementării recomandărilor CC este cauzată în linii mari şi de rolul neînsemnat al Guvernului în acest proces, ca responsabil de executarea bugetului şi gestiunea patrimoniului public. Guvernul ar trebui să fie alarmat că aproape 20% din bugetul naţional este cheltuit ineficient şi iresponsabil", a spus ea.

În opinia autoarei studiului, este necesar ca Guvernul să prezinte în Plenul Parlamentului un raport privind prejudiciile constate de CC şi implementarea unor măsuri pentru înlăturarea acestor iregularităţi.

Membra Curţii de Conturi, Angela Pascaru, a opinat că instituţia pe care o reprezintă, an de an lucrează la capitolul îmbunătăţirii calităţii recomandărilor pentru autorităţile publice, astfel încât acestea să fie cât mai uşor de respectat.

"În anul 2013, CC a adoptat 44 de hotărâri şi a formulat 1300 de cerinţe şi recomandări. Dintre acestea 396 au fost implementate, 362 au fost parţial implementate, iar alte 542 sînt în curs de implementare. La executarea hotărîrilor şi recomandărilor CC cele mai mari probleme se constată la nivelul autorităţilor publice locale", a spus ea.

Preşedinta Congresului Autorităţilor Publice Locale, Tatiana Badan, a menţionat că atît timp cît nu va exista un management eficient al finanţelor publice lucrurile nu se vor schimba.

"Pentru aceasta ar fi nevoie de efectuarea unui audit intern în cadrul fiecărei entităţi publice, pentru a evita multiplele încălcări care ulterior sînt constatate de CC. În lipsa resurselor financiare însă, nu putem angaja auditori interni. Cele mai mari probleme la capitolul managementului resurselor publice sînt constate la achiziţiile publice, unde mai mulţi bani se pierd, decît sînt utilizaţi raţional", a spus ea.

Tatiana Badan a atras atenţia asupra faptului că nu există o comunicare eficientă între Ministerul Finanţelor şi Parlament în ceea ce priveşte stabilirea regulilor clare de joc în domeniul achiziţiilor publice.

"Dacă nu există o conlucrare eficientă la nivel înalt, atunci cum poate exista această comunicare la nivelul autorităţilor publice locale?", se întreabă preşedinta Congresului, precizînd că Guvernul trebuie să fie cel care să sesizeze problemele grave din sistem.

Procurorul Nichita Alexandru a ţinut să facă o precizare că "banii publici nu se pierd, ci, fie sînt cheltuiţi iraţional, fie sînt însuşiţi ilegal".

"În anul 2013 Procuratura Generală a iniţiat 13 dosare penale, dintre care şase dosare cu privire la utilizarea iraţională a resurselor publice de către Întreprinderea de Stat Moldsilva. În prezent, CC are dreptul doar de a constata încălcările în procesul de gestionare a resurselor publice de către autorităţile publice, noi însă considerăm că ei ar trebui să i se atribuie şi dreptul de a aplica sancţiuni contravenţionale. Procedura de sesizare a organelor de drept este destul de anevoioasă, iar termenul de prescripţie expiră după trei luni. Prin urmare, cei care au încălcat legea de cele mai multe ori rămîn nesancţionaţi", a spus procurorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?