X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ucraina și UE amînă punerea în aplicare a Acordului de asociere

13 sep. 2014,, 01:45   Economie
5419 3
Foto: lb.ua
Uniunea Europeană şi Ucraina vor amîna intrarea în vigoare a mult-aşteptatului Acord de liber schimb pînă la sfîrşitul lui 2015, a anunţat vineri comisarul european în exerciţiu pentru comerţ, Karel de Gucht, informează agenţia germană de presă DPA.

Anunţul în acest sens survine în urma unei reuniuni trilaterale desfăşurate la Bruxelles cu participarea UE, a Ucrainei şi Rusiei şi pe fondul preocupărilor din partea Moscovei că Acordul de liber schimb dintre UE şi Ucraina va avea repercusiuni negative.

Comisarul european a explicat vineri la Bruxelles că „acest lucru se înscrie în procesul multilateral de pace din Ucraina”.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană va menţine în mod unilateral anularea taxelor vamale pentru bunurile ucrainene, în contextul „situaţiei economice foarte dificile” din Ucraina, a adăugat Karel de Gucht. Ucraina va continua să se bucure de acces privilegiat pe piaţa UE pînă la acea dată, a precizat De Gucht, potrivit Reuters.

„Am convenit să amînăm aplicarea provizorie (a acordului) pînă la sfîrşitul anului viitor şi să prelungim măsurile comerciale provizorii cu aceeaşi perioadă. Acest lucru creează spaţiul necesar pentru discutarea oricăror probleme ar apărea, iar apoi cele trei părţi interesate vor decide ce să facă începînd de la 1 ianuarie 2016. Sper ca pînă atunci să avem o soluţie”, a explicat comisarul european în cadrul unei conferinţe de presă.

Anterior, preşedintele ucrainean Peto Potroşenko declara că Acordul de Asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană va intra în vigoare la 1 noiembrie a.c., după ce documentul va fi ratificat simultan, marţi, 16 septembrie, de către legislativul ucrainean (Rada Supremă) şi Parlamentul European.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?