Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Referendumul din Scoţia, un precedent pentru redesenarea hărţii europene

13 sep. 2014,, 00:05   Externe
5021 5
Foto : joinfo.ua
Pe data de 18 septembrie, în Scoţia va avea loc un referendum privind independenţa. În cazul în care va avea succes, ţara va fi declarată independentă dar nu imediat, ci pe 24 martie 2016.

Până atunci, Edinburgh şi Londra trebuie să se înţeleagă asupra condiţiilor împărţirii Marii Britanii, care există în această formă după semnarea Actului de Uniune între Anglia şi Scoţia în anul 1707.

Această perspectivă sperie Londra. „Dacă Marea Britanie se destramă, ea se destramă pentru totdeauna”, avertizează premierul britanic, David Cameron.

Susţinătorii independenţei sunt convinşi că sectoarele scoţiene din sfera gazelor şi petrolului vor avea un viitor luminos, deoarece în următorii 30 de ani aici vor fi prospectate mari zăcăminte de petrol. De asemenea, ei promit că, în cazul dobândirii independenţei, Scoţia va reuşi foarte repede, în decurs de un an şi jumătate, să adere la UE.

Deşi fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că Scoţiei independente îi este închisă intrarea în Uniunea Europeană. De aceeaşi părere este şi succesorul lui, Jean-Claude Juncker.
Datele ultimelor sondaje de opinie arată că cei mai mulţi scoţieni nu sunt pregătiţi să plătească prea scump pentru propria independenţă. Puţin peste 50% sunt dispuşi să voteze pentru rămânerea patriei lor în componenţa Regatului Unit. Alte sondaje arată că situaţia este alta: susţinătorii independenţei fiind mai numeroşi. În general, scoţienii sunt împărţiţi în două tabere aproape egale ca număr de susţinători.

Fireşte, este vorba nu doar de Scoţia. Acesta este un precedent. Dacă Scoţia devine independentă, exemplul ei va fi luat şi de alte teritorii europene care aspiră la suveranitate. De exemplu, catalanii sunt convinşi că votul pentru independenţa regiunii lor nu poate fi oprit. Şi Corsica este la fel de interesată de rezultatele referendumului din Scoţia. După cum a declarat unul dintre susţinătorii ieşirii insulei din componenţa Franţei, acesta este un eveniment de amploare pan-europeană.

Mai mult, recunoscând dreptul scoţienilor de a se separa, Europa va trebui să accepte rezultatele referendumului din Crimeea, este convins şeful interimar al peninsulei, Serghei Aksionov. De menţionat că peninsula Crimeea a desfăşurat referendumul privind independenţa pe 16 martie, după care a fost primită în componenţa Rusiei, însă majoritatea ţărilor nu l-a recunoscut. Potrivit lui Aksionov, poziţia UE cu privire la referendumul din Scoţia arată clar cât de dezvoltată este politica standardelor duble. „Sunt curios cum se vor comporta ţările europene comparativ cu noi. Vor impune sancţiuni Scoţiei, vor trage sau vor intra cu tancurile în ţară?”, a declarat Aksionov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?