X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

MAE al Rusiei consideră că argumentele Tiraspolului merită atenţie

12 sep. 2014,, 12:37   Societate
3496 2
Foto: inforos.ru
Argumentele Tiraspolului pentru amînarea termenului rundei de negocieri ordinare pentru reglementarea transnistreană merită o atenţie minuţioasă, consideră Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Potrivit agenţiei "Infotag", reprezentantul oficial al autorităţii, Alexandr Lukaşevici, a declarat: "Este un fapt evident că intentarea de către Chişinău a unor dosare penale motivate politic unor oficiali din Transnistria nu contribuie la crearea unui fond pozitiv pentru procesul de negocieri".

Lukaşevici a dat o calificare similară şi elaborării de către parlamentul moldovenesc a unei legi prin care "majoritatea populaţiei de pe malul stîng al Nistrului nu pur şi simplu politic, ci juridic ajung în categoria criminalilor - "separatişti".

Totodată, Lukaşevici a opinat că "pauza în procesul de negocieri nu trebuie să se lungească – reluarea acestuia după o întrerupere de şase ani a cerut eforturi prea mari". "Sperăm ca termenul întrevederii ordinare să fie coordonat într-un viitor vizibil", a spus oficialul rus, menţionînd că Memorandumul din anul 1997 rămîne în continuare un instrument important în rezolvarea multor probleme care îngrijorează părţile, iar resursa lui nu a fost nici pe departe epuizată.

Comentînd informaţiile din presă despre intensificarea activităţii militare în regiune, reprezentantul MAE-ului rus a subliniat că situaţia în Zona de Securitate "rămîne stabilă şi este controlată de structurile care administrează operaţiunea mixtă de menţinere a păcii: Comisia Unificată de Control şi Comandamentul Militar Consolidat".

Lukaşevici a mai spus că "o dovadă în plus în acest sens este faptul că detaşamentul centralizat al Ministerului Situaţiilor Excepţionale al Rusiei a început lucrările de demontare a funicularului industrial peste Nistru, între oraşele Rîbniţa şi Rezina, aflat în Zona de Securitate".

Conducerea parlamentului moldovean a declarat în repetate rînduri că proiectul de lege privind combaterea extremismului şi separatismului, adoptat în prima lectură, nu este îndreptat împotriva Transnistriei şi nu îi vizează în nici un fel pe locuitorii regiunii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?