Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Taxele de import ale UE pentru mărfurile moldoveneşti sînt încă în vigoare (VIDEO)

12 sep. 2014,, 11:16   Economie
3760 2
Foto: noi.md
«Sîntem pe deplin conştienţi de dificultăţile producătorilor moldoveni de fructe şi legume care au apărut în urma introducerii de către Rusia a embargoului pentru motive pur politice. Vom face totul pentru a sprijini fermierii moldoveni, pentru ca ei să poată să-şi vîndă marfa pe pieţele europene», a declarat încă o dată la o conferinţă de presă recentă la Ministerul Economiei liderul delegaţiei UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola, relatează NOI.md.

Apoi oficialul european a reamintit că UE în mod repetat a dublat cota pentru produsele noastre pe pieţele UE, precum şi faptul că mărfurile moldoveneşti trebuie să respecte standardele europene, şi atunci pentru produsele sub numele de marcă «Made in Moldova» se va deschide piaţa mondială.

Se creează impresia că în coridoarele structurilor UE există nu mai puţină birocraţie decît în Moldova. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, într-o emisiune televizată a recunoscut recent că producătorii moldoveni de fructe şi legume încă nu au reuşit să intre pe pieţele europene, şi pe cea română, în particular.

«Am participat la întîlnirea şi discuţia prim-ministrului Iurie Leancă cu omologul său român, Victor Ponta, care l-a chemat pe viceprim-ministrul Daniel Constantin şi a solicitat asigurări că agricultorii moldoveni de la 1 septembrie nu vor mai avea probleme legate de livrare. Da, au contactat autorităţile vamale, dar de la Bruxelles încă nu a venit niciun document cu privire la acest subiect», a precizat ministrul.

Bumacov a adăugat că în această situaţie decizia finală vizavi de acordurile anterioare «este luată nu de România, dar de Bruxelles».

«Am găsit în România parteneri, disponibili să importe merele noastre, chiar am semnat contracte cu unii dintre ei, însă ei nu se grăbesc să preia livrările. Ideea este că încă mai sînt în vigoare taxele de import pe care Uniunea Europeană promisese să le elimine. Da, ei promit să le ramburseze mai tîrziu, dar care om de afaceri ar dori să retragă finanţe din circulaţie?! După cum s-a dovedit, documentele privind Acordul de liber schimb RM-UE deocamdată nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi, prin urmare, nu au intrat în vigoare. Au promis să le publice pe 20 septembrie», a explicat preşedintele Uniunii Republicane Uniagroprotect, Alexandr Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?