Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Leancă îndeamnă Rusia să acționeze prin „forță blîndă”

9 sep. 2014,, 08:00   Politică
4353 3
Foto: noi.md
„Noi vom lupta pentru aceste piețe (rusești – n.r.). Ele sînt importante pentru noi. Vom apăra interesele conaționalilor noștri – ei au o contribuție substanțială în economia Moldovei și Federației Ruse și noi sîntem obligați să luăm toate măsurile pentru asigurarea bunăstării lor”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă într-un interviu exclusiv pentru ITAR-TASS.

El a menționat că autoritățile moldovene susțin producătorii agricoli după semnarea Acordului cu UE: „Deschidem piețe de desfacere în Europa, anulăm cotele la livrarea producției. Vom acorda ajutor, vom achita compensații, vom lucra cu băncile, cu furnizorii de energie electrică și altor servicii, de care beneficiază producătorii agricoli, pentru ca ei să aibă o atitudine cît se poate de loială față de problemele țării.

Noi nu vom pune povara problemelor pe umerii producătorilor noștri. Aceasta este o problemă a întregii societăți și toți trebuie să manifeste solidaritate. Cred că, în cele din urmă, acest fapt va avea un efect de consolidare pentru țară și interesele ei. E important că alte țări din CSI înțeleg situația și nu-și închid piețele pentru producția moldovenească. Acest fapt constituie un sprijin considerabil”.

Iurie Leancă a menționat în interviu că autoritățile moldovene au „discutat foarte mult cu colegii ruși. Am încercat să ne clarificăm ce anume îi îngrijorează în Acordul de liber schimb. Nu au fost depistate componente problematice, ce ar fi necesitat măsuri cardinale. La nivel tehnic și normativ, toate problemele pot fi reglementate în cadrul mecanismelor comerțului internațional”.

Premierul consideră că problema constă, „inclusiv în dimensiunea politică. Or, în realitate, în relațiile noastre nu există contradicții structurale ireconciliabile. Există temeri privind intențiile noastre. Noi vom înlătura aceste temeri. Vom demonstra printr-o politică liniștită și amicală că Moldova pledează pentru aprofundarea relațiilor și că nu avem scopuri antirusești. Noi nu sîntem împotriva Rusiei. Noi sîntem pentru noi înșine.

O parte considerabilă a populației noastre are o atitudine binevoitoare față de Federația Rusă și acest sentiment trebuie susținut prin proiecte pozitive, prin «forță blîndă», care este foarte atractivă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?