X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4012

Igor Dodon: „Noi sîntem moldoveni şi trebuie să ne mîndrim cu aceasta” ©

8 sep. 2014,, 15:41   Societate
5813 0
Foto : noi.md
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova în colaborare cu Asociaţia istoricilor şi politologilor „PRO-Moldova”organizează o conferinţă ştiinţifică Internaţională „Evoluţia identităţii naţionale şi statal-politice moldoveneşti: esenţa şi caracterul perceperii acesteia în interiorul ţării şi peste hotare”.

Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 655-a de la fondarea Statului Moldovenesc.

În cuvîntul său de salut, adresat participanţilor la conferinţă, Igor Dodon a menţionat că unul din obiectivele Partidului este păstrarea identităţii moldoveneşti.

„Astăzi, sîntem nevoiţi să constatăm desfăşurarea unui proces de nimicire a statalităţii moldoveneşti, deoarece are loc destructurarea matricei identitare moldoveneşti.

În ultimii ani am abordat de mai multe ori acest subiect, atenţionînd opinia publică asupra proceselor alarmante, care au loc deja de mai mult de două decenii. Aşa s-a întîmplat că, în mod paradoxal, odată cu obţinerea independenţei, am început a ne pierde propriul cod naţional cultural.

În anul trecut Curtea Constituţională a schimbat denumirea limbii din limbă moldovenească în limba română. În acelaşi timp majoritatea membrilor CC sînt deţinători de cetăţenie română. În şcoli copiii învaţă limba şi istoria românilor. Este un lucru foarte periclos pentru statalitatea Moldovei. Am ajuns ca unor persoane chiar să le fie genă să recunoască că sunt moldoveni.

Totuşi, este îmbucurător faptul că pe fondalul acestor procese negative majoritatea moldovenilor continuă să-şi păstreze identitatea istorică, majoritatea continua să-şi recunoască limba moldovenească drept limbă maternă.

Dacă vom privi cifrele din cadrul recensămîntului din anul 2004, vom constata că populaţia băştinaşă alcătuieşte 78 la sută din locuitori. Din numărul acestora, potrivit datelor din anul 2004, acest lucru fiind confirmat şi de mai multe sondaje de opinie din ultimii ani, doar 2-5% din locuitori se califică drept români. Ceilalţi, adică majoritatea absolută a populaţiei băştinaşe, se consideră moldoveni. Plus la aceasta, peste 60 la sută dintre ei au declarat că vorbesc limba moldovenească.

Nu ştim cum vor fi rezultatele recensămîntului din acest an, totuşi, un portret sociologic nu se poate modifica în mod radical. Majoritatea moldovenilor se cred moldoveni. Şi acesta este un moment important.

O astfel de percepţie şi autodeterminare a populaţiei băştinaşe este mai mult decît o simplă constatare sociologică. Este o dovadă a faptului că, după criteriile social-psihologice, identitare, simbolice, istorice şi geografice, oamenii de pe Plaiul Moldovenesc continuă să se aprecieze drept parte a unei comunităţi omogene, avînd un nume care îi reprezintă şi o memorie colectivă păstrată.

Trebuie să ne bazăm pe această realitate. Nu trebuie să admitem să sece aceste puteri lăuntrice ale poporului nostru.

Noi, socialiştii, vom promova, inclusiv pe cale legislativă, cursul de „Istoria Moldovei” în şcoli. Copiii noştri trebuie să înveţe istorie autentică, istoria poporului moldovenesc. Doar aşa vom cultiva sentimentul şi mîndria de moldoveni. Doar aşa vom păstra identitatea moldovenească.

Cred că Republica Moldova se poate realiza în calitate de stat modern şi puternic, doar cu condiţia că-şi va păstra şi va dezvolta percepţia existentă de identitate moldovenească.

Fără această identitate nu va fi nici stat. Şi acolo unde se năruie statul, se năruie şi poporul şi întreaga sa istorie, oricît de măreaţă ea ar fi”.

Menţionăm că la conferinţă participă reprezentanţi din domeniul culturii şi ştiinţei din Moldova, Ucraina şi alte state, reprezentanţi ai Guvernului RM, membri ai corpului diplomatic, acreditaţi în RM, experţi din domeniu, membri ai organizaţiilor neguvernamentale, studenţi, masteranzi şi doctoranzi.



0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?