X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Experţi din Chişinău şi Tiraspol vor discuta situaţia din domeniul economic

5 sep. 2014,, 09:30   Societate
2878 0
Foto: obzormd.com
Experţi din Chişinău şi Tiraspol vor discuta situaţia din economie. Potrivit agenţiei "Infotag", la un acord în acest sens au ajuns reprezentanţii politici ai părţilor, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, joi, la întrevederea de la Tiraspol.

Serviciul de presă al MAE al autoproclamatei RMN a relatat după întrevedere că Nina Ştanski a declarat că "unicul document funcţionabil între Republica Moldova şi Transnistria rămîne protocolul privind tranzitul şi transportările pe cale feroviară".

Potrivit acesteia, din primăvara anului 2012 (cînd protocolul a început a funcţiona - "I") economia pentru agenţii economici din Republica Moldova s-a ridicat la $9 milioane, pentru cei din Transnistria – la $6 milioane, iar tranzitul mărfurilor moldoveneşti este estimat la 1,5 milioane de tone.

Ea a mai menţionat că, în pofida "relaţiilor destul de complicate dintre Transnistria şi Republica Moldova, cooperarea în domeniul comunicării feroviare este, probabil, singurul exemplu cînd în toţi anii de funcţionare a acestui mecanism părţile nu au primit nicio plîngere de la servicii de profil, nici de la agenţii economici, interferenţa reprezentanţilor politici nu a fost necesară".

Ştanski consideră că afirmaţiile Chişinăului cu privire la lipsa blocării economiei regiunii sînt nefondate.

În opinia diplomatei, "eliminarea restricţiilor reciproce dintre părţi va permite mediului de afaceri să obţină mai multe moduri de a vinde produsele pe fundalul accesului limitat la piaţa ucraineană".

Participanţii la reuniune au convenit asupra necesităţii de a organiza, în viitorul apropiat, un dialog al experţilor în domeniul economic.

O atenţie specială Ştanski a acordat faptului că de la ultima întîlnire a reprezentanţilor politici partea transnistreană a aflat despre iniţierea altor cinci dosare penale – de această dată împotriva angajaţilor departamentul pentru migraţie al MAI al RMN pentru regiunea Dubăsari. Ea a menționat că iniţierea dosarelor este un obstacol major în calea dialogului între părţi, inclusiv în formatul internaţional "5+2" şi se propune desfăşurarea următoarea şedinţă în Transnistria şi Republica Moldova, unde informaţiile despre relaţia dintre părţi poate fi obţinută imediat, prin întîlniri cu conducerea părţilor şi cu oficiali.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?