Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Parlamentul este deschis pentru perfecţionarea legislaţiei

13 aug. 2014,, 11:00   Politică
3441 1
Foto: noi.md
Deputaţii din Partidul Democrat (PDM) au pledat pentru continuarea dialogului pe proiectul de lege privind ajustarea legislaţiei naţionale la Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

Potrivit agenţiei "Infotag", documentul adoptat de Parlament în prima lectură, la sfîrşitul sesiunii primăvară-vară, prevede că autonomiei i se atribuie nivel special, iar în Legea privind administraţia publică locală se introduce noţiunea de organ al administraţiei publice locale de nivel special. Un alt punct important este faptul că procurorul autonomiei este numit de către procurorul general al Republicii Moldova, după consultări cu Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) şi este membru al Procuraturii Generale. Restul procurorilor din Găgăuzia sînt numiţi în funcţie prin decizia procurorului general după consultări cu procurorul Găgăuziei şi APG. Comandantul subunităţii trupelor de carabinieri din Găgăuzia este numit şi eliberat din funcţie la propunerea başcanului Găgăuziei.

Însă başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a criticat proiectul, numindu-l "castrarea autonomiei". Potrivit lui, aceste propuneri prejudiciază statutul autonomiei şi au menirea de a-i reduce competenţele.

"Ei intenţionează să ajusteze Legea privind statutul juridic special al Gagauz Yeri cu legile adoptate anterior ale Republicii Moldova. Adică invers, să pună carul înaintea boilor", s-a indignat el.

Opinia lui Formuzal nu este împărtăşită de reprezentanţii PDM. Preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, deputatul democrat Alexandru Stoianoglo consideră proiectul de lege în cauză "o platformă de dialog între Chişinău şi Comrat, care trebuie folosită".

"Acest document nu prejudiciază în nici un mod drepturile autonomiei. Este simplu de criticat iniţiativa cuiva, dar dacă există întrebări, să fie prezentate pentru examinare către lectura a doua. Multe propuneri ale reprezentanţilor Găgăuziei depăşeau cadrul Constituţiei şi, din acest considerent, examinarea acestora nu putea avea loc", a spus el.

Colegul său, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunitate, Raisa Apolschi, de asemenea, a pledat pentru îmbunătăţirea proiectului.

"La examinarea documentului sîntem dispuşi să luăm în calcul toate propunerile înaintate, deoarece în prima lectură documentul a fost adoptat doar pe bază conceptuală. Nu trebuie să uităm că la elaborarea proiectului în cadrul grupurilor de lucru ale Parlamentului şi Adunării Populare a Găgăuziei au participat toate părţile şi au fost luate în consideraţie majoritatea propunerilor", a menţionat ea.

Proiectul de lege cu privire la ajustarea legislaţiei naţionale a Moldovei la Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei a fost adoptat de Parlament în prima lectură pe 18 iulie. În cadrul dezbaterilor deputatul din Partidul Liberal Reformator (PLR), Vadim Cojocaru, unul dintre autorii proiectului, şi-a retras semnătura, considerînd că iniţiativa ia în calcul doar interesele locuitorilor Găgăuziei, "fără a lua în calcul interesele românilor". Partidul Liberal (PL), de asemenea, a criticat proiectul, deoarece, în opinia sa, adoptarea documentului va duce la crearea "unui stat în stat, și nu la îmbunătăţirea situaţiei din ţară".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?