X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Politica promovată de Putin, pusă la încercare

13 aug. 2014,, 01:05   Externe
7549 12
Foto : ruvr.ru
Majoritatea ruşilor sunt de acord cu sancţiunile de răspuns ale Rusiei împotriva Occidentului.

Modul în care ruşii sprijină politica actuală va deveni clar numai după o perioadă de timp, în care ei se vor confrunta cu dificultăţi inevitabile produse în urma sancţiunilor.

Potrivit sociologilor de la Levada-Center, 72% din respondenţi consideră că Moscova a procedat corect aplicînd măsuri de ripostă. Însă acest sprijin nu a fost testat în timp, menţionează politologul Aleksei Muhin.

„Fără îndoială, entuziasmul ruşilor se bazează pe convingerea că restricţiile impuse de Rusia asupra importurilor unor produse alimentare nu vor afecta principalele segmente ale populaţiei. În realitate, numai după o anume perioadă se va putea constata dacă ruşii sprijină această decizie sau entuziasmul lor este artificial: dacă sancţiunile sau măsurile de ripostă vor afecta sau nu coşul de alimente”.

Sancţiunile iniţiate de Washington au ca scop, în primul rînd, dezechilibrarea stabilităţii social-economice în Rusia. În prezent, preşedintele Putin se bucură de o un rating de încredere colosal din partea populaţiei, peste 80%. Împreună cu o situaţie economică stabilă a statului, acest lucru îi oferă posibilitatea de a-şi apăra propriile opinii pe arena politică internaţională. Odată cu dificultăţile produse în interiorul ţării, Putin nu va mai avea timp să se ocupe de politica mare, cel puţin aşa speră Occidentul. Prin urmare, sancţiunile reprezintă un test al eficienţei managementului de stat şi al maturităţii domeniului rus de afaceri, consideră economistul Iusif Diskin.

„Sancţiunile sunt o provocare, în primul rînd, la adresa sistemului de guvernare a Rusiei şi activităţii executanţilor, care trebuie să realizeze politica promovată de preşedintelui Putin. Dacă ei vor colabora eficient, succesul anului 2009 va putea fi repetat. Atunci, producătorii agricoli ruşi au convins guvernul să reducă cotele occidentale. Ei au promis că într-un timp foarte scurt vor completa aceste cote cu producţia lor. Aşa s-a şi întîmplat. Dacă acest lucru se va întîmpla în situaţia actuală, încrederea cetăţenilor ruşi în politica promovată va creşte şi se va consolida”.

Există şanse pentru realizarea acestui lucru. Există capacităţi interne care pot fi sporite. Există relaţii care pot fi extinse. Există furnizori străini, produsele cărora pot înlocui produsele care nu vor fi livrate Rusiei din Occident şi pe care Rusia nu va putea să le producă într-un timp scurt. Există voinţa politică de a transpune în viaţă acest lucru. Însă nu se ştie ce se va întîmpla în realitate. Este posibil ca politica promovată de Putin să confrunte cu cea mai gravă provocare din perioada mandatului său.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?