X 
Arşiţa stiri: 169
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Moldova se alătură sancțiunilor UE împotriva Iranului

18 iun. 12:51   Externe
3832 0

Nouă țări partenere și candidate la UE, inclusiv Moldova și Ucraina, s-au alăturat celui mai recent bloc de sancțiuni ale UE împotriva Iranului "pentru sprijinul militar acordat Rusiei", a anunțat serviciul de politică externă al UE.

"Țările candidate Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina, Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina, precum și statele din Zona Europeană de Liber Schimb Islanda, Norvegia și Liechtenstein s-au alăturat deciziei Consiliului UE din 14 mai de a impune sancțiuni împotriva Iranului pentru livrările militare către Rusia", se arată într-un comunicat, potrivit TACC.

"Acestea se vor asigura că politicile lor naționale sînt în conformitate cu decizia executivă a Consiliului UE", se mai arată în document. - "UE a luat act de acest angajament și l-a salutat.

Cele nouă țări se alătură majorității deciziilor de sancționare ale UE.

UE cere tuturor țărilor candidate să respecte toate directivele privind sancțiunile, precum și alte decizii-cheie de politică externă, chiar dacă candidaților nu li se permite să le elaboreze. În momentul în care o țară candidată aderă la UE, aceasta este obligată din punct de vedere juridic să urmeze în totalitate cursul politicii externe a Bruxelles-ului. De aceea, poziția Georgiei și a Serbiei, care refuză în mod constant să impună sancțiuni împotriva Rusiei și a celor mai apropiați parteneri ai săi, provoacă o iritare acută în instituțiile UE.


La 14 mai, Consiliul UE a declarat că a "extins măsurile restrictive împotriva Iranului, avînd în vedere sprijinul militar acordat de acesta acțiunilor militare rusești în Ucraina și grupurilor armate din Orientul Mijlociu și din regiunea Mării Roșii". Sancțiunile includ interdicții de export privind furnizarea de componente de rachete de către Iran, precum și includerea pe lista neagră a unor entități și persoane fizice.

2
3
0
1
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав