Preşedintele stiri: 3022

La Chișinău a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată lui Dubinovschi (VIDEO)

8 aug. 2014,, 06:00   Societate
7093 4
Foto: noi.md
La Chișinău a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative dedicate cunoscutului sculptor moldovean Lazăr Dubinovschi. Placa comemorativă a fost instalată pe casa în care a locuit sculptorul, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, 132 (intersecție cu str. Vlaicu Pîrcălab).

Decizia de a instala o placă comemorativă lui Lazăr Dubinovschi a fost luată încă în anul 2003, iar realizarea proiectului și-a asumat-o Comunitatea Evreiască din Moldova. Potrivit sculptorului Veceaslav Jiglițchi, modelul portretului a fost adus din SUA, iar aici a fost turnat în bronz. Lucrările au durat circa o lună de zile.

Lazăr Dubinovschi (1910-1982) a fost un cunoscut sculptor portretist, care s-a născut și a murit pe pămîntul basarabean. Viața și creația sa au fost legate indispensabil de istoria Moldovei. Printre lucrurile lui Dubinovschi se numără statuia lui Grigore Cotovschi, o serie de busturi ale clasicilor literaturii românești (moldovenești) (Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi), monumentul eliberatorilor Moldovei de ocupanții fasciști din Chișinău, monumentul victimelor nazismului în București, sculptura „Recviem”, dedicată Holocaustului.

În prezent, monumentele realizate de Lazăr Dubinovschi au devenit o parte indispensabilă a peisajului arhitectural al capitalei și altor localități din Moldova și de peste hotare.0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X