Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Seceta a scos la lumină, cu tot cu biserică, o așezare veche de 300 ani, în Filipine

5 mai. 00:00   Externe
1813 0

O așezare veche de aproape 300 de ani, scufundată sub apele unui baraj din Filipine, a reapărut pe măsură ce căldura înăbușitoare a secat rezervorul de apă, scrie digi24.ro.

Structuri, inclusiv o parte dintr-o biserică, pietre funerare și rămășițe din clădirile localității, au reapărut în mijlocul barajului Pantabangan din provincia Nueva Ecija în martie, după luni în care nu a plouat aproape deloc, a declarat pentru AFP Marlon Paladin, inginer al Administrației Naționale de Irigații, potrivit CNN. Zona a fost inundată în mod deliberat în anii 1970 în timpul construcției barajului, dar o secetă care afectează în prezent aproximativ jumătate din provinciile țării a redus nivelul apei din baraj.

Cifrele de la agenția meteorologică a guvernului filipinez arată că acele niveluri la 30 aprilie erau cu aproape 50 de metri mai mici decît în ​​mod normal. Paladin a declarat pentru AFP că este a șasea oară cînd așezarea reapare la suprafață de la crearea rezervorului, dar „acesta este cea mai lungă perioadă în care se întîmplă asta”.

Cînd nivelul apei scade, ruinele devin o atracție turistică populară. La fel ca mare parte din Asia de Sud-Est, Filipine a fost lovită în ultimele săptămîni de căldură dogoritoare, ceea ce a determinat școlile să suspende cursurile după ce temperaturile au ajuns la 42 de grade Celsius. În ultimele cinci zile, indicele de căldură în unele zone a depășit 40 de grade. Orașul Muñoz de lîngă baraj a înregistrat un indice de căldură de peste 41 de grade în ultimele cinci zile.

La sfîrșitul lunii martie, seceta a acoperit o mare parte din nordul și centrul Luzonului, inclusiv provincia Nueva Ecija, unde se află barajul. În ultimii ani, temperaturile din regiune - una dintre cele mai vulnerabile din lume la efectele schimbărilor climatice - au atins valori fără precedent, a declarat climatologul Maximiliano Herrera pentru CNN.


Primăvara trecută, mai multe țări din Asia de Sud-Est au înregistrat temperaturi record. Un raport din 2023 de la World Weather Attribution a descris acel val de căldură ca un eveniment care ar fi fost „practic imposibil să se fi produs fără schimbările climatice”.

1
3
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?