X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Başcanul Găgăuziei a criticat autorităţile Moldovei

6 aug. 2014,, 13:15   Politică
4487 3
Foto: moldnews.md
Guvernarea Moldovei deliberat destabilizează situaţia din Găgăuzia, consideră başcanul autonomiei, Mihail Formuzal.

Potrivit agenţiei "Infotag", într-un comentariu pe site-ul Gagauzia.md privind recentele evenimente din regiune, în particular, tragerea focurilor de armă în centrul Comratului, în care au fost implicaţi angalați ai SIS şi MAI, precum şi incendierea unui automobil de patrulare în satul Burci, el le-a numit "un complex de acţiuni întreprinse de Chişinău pentru destabilizarea situaţiei din Găgăuzia".

"Nu locuitorii Găgăuziei doresc să destabilizeze situaţia, nu conducerea Găgăuziei. Chişinăul ne provoacă în permanenţă să comitem vreo greşeală, pentru a ne discredita în ochii corpului diplomatic, ai comunităţii internaţionale. Iar pe 3 iunie a avut o astfel de încercare, care presupunea că başcanul va face declaraţii dure, preşedintele APG va face declaraţii, se vor aduna găgăuzii și se vor răscula împotriva Chişinăului, iar noi vom aduce armata, vom suprima totul rapid, ne vom arăta forţa şi vom fi eroi", a spus Formuzal.

El i-a îndemnat pe locuitorii Găgăuziei să-şi păstreze calmul şi să nu se lase provocaţi de Chişinău.

"Vom răbda 120 de zile pînă la alegerile parlamentare, vom scăpa de aceşti oligarhi şi vom construi un stat de drept, democrat. Moldova va începe a trăi decent, oamenii vor avea de lucru. Trebuie doar să fim răbdători, reţinuţi, să asigurăm stabilitatea în regiune", consideră şeful Găgăuziei.

Vorbind despre înregistrările telefonice ale membrului executivului Găgăuziei, Anatoli Cara, apărute în presă, pe care unele surse mass-media din Moldova indirect l-au acuzat de terorism, el a opinat că autorităţile moldoveneşti pot falsifica dovezile şi acuza de terorism pe orice locuitor al Moldovei.

"Nu este un stat de drept, ci unul de bandiţi. Cînd sînt interceptate convorbirile telefonice ale prim-ministrului şi sînt publicate pe internet, în condiţiile în care încă nu există nici un caz penal, nu se ştie ce judecător a permis interceptarea, care sînt rezultatele, dar deja au fost inițiate campanii de PR prin intermediul canalelor controlate. Acum trebuie să se intenteze proceduri penale pentru interceptarea convorbirilor cetăţenilor moldoveni, pentru a investiga modul în care a avut loc scurgerea de informaţie. Dacă totuși declarăm valori europene şi tindem spre Europa, să știți că astfel de lucruri sînt aspru pedepsite în Europa", a spus başcanul.

El consideră că Moldova "deja nu este un stat, ci o bătaie de joc asupra cetăţenilor şi pe 30 noiembrie trebuie să scăpăm de această conducere, de aceşti oligarhi".

"Ei trebuie să fie la gunoiul istoriei. Mai mult de 20 de ani de batjocură trebuie încetaţi. În timpul existenţei Republicii Moldova nu există nici un progres. Toţi cei care au venit la putere a făcut acelaşi lucru – au jefuit ţara, au furat, și-au rezolvat problemele personale, oligarhii și-au umplut burţile, oamenii au sărăcit, au plecat peste hotare la muncă, iar această politică continuă", a spus başcanul.

De asemenea, el consideră injustă condamnarea tinerilor din Găgăuzia "pentru acţiuni anticonstituţionale".

"Este provocare pură, crearea imaginii de duşman, care împiedică aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Dacă vom solicita ca documentele de la şedinţa de judecată să fie făcute publice, ei nu o vor face, pentru că nu au nimic. Acum vor găsi alţi 2-3 acuzaţi şi acest lanţ va dura pînă la 30 noiembrie (data alegerilor parlamentare - "I"), iar după aceste procese nu vor mai prezenta interes, pentru că această coaliţie nu va guverna Moldova în următorii patru ani. Vor avea loc schimbări", este convins Formuzal.

El le-a recomandat deţinuţilor şi părinţilor acestora "să conteste verdictul în toate instanţele, inclusiv CEDO".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?