X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

România s-a angajat să furnizeze gaze naturale Moldovei

17 iul. 2014,, 11:00   Economie
3945 0
Foto: basarabia.md
România şi-a asumat obligaţia de a exporta gaze naturale în Republica Moldova, informează NOI.md. Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie din România, a fost luată decizia de a-i obliga pe producătorii să vîndă pe bursă cel puţin 20% din gazele naturale extrase în țară și destinate consumului intern, începînd cu 15 iulie 2014. Se subliniază că această decizie a fost luată ținînd cont de angajamentul României de a livra gaze naturale Moldovei în perioada rece a anului.

Anterior se anunțase ca România va începe livrarea gazelor naturale în Moldova prin conducta Iași-Ungheni începînd cu 25-27 august 2014. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Energeticii al României, Răzvan Nicolescu, care a precizat că lucrările de construcție a gazoductului pe teritoriul României au fost încheiate, iar pe teritoriul Moldovei urmează să fie finalizate nu mai tîrziu de 15 august. La prima etapă România va livra Moldovei circa 14-15 mii de metri cubi de gaze naturale pe oră, iar la etapa a doua – circa 1,5-2 miliarde de metri cubi pe an.

În calitate de operator al gazoductului Iași-Ungheni pe teritoriul României a fost desemnată compania „Transgaz”, iar pe teritoriul Moldovei – ÎS „Vestmoldtransgaz”.

Lucrările de construcţie a gazoductului, cu o lungime de 43 de kilometri, dintre care circa 10,5 km vor fi pe teritoriul Moldovei, au demarat pe 27 august anul trecut şi va deveni funcţional în august curent. Investiţia are o valoare de peste 26 milioane de euro, dintre care şapte milioane provin din fonduri europene.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?