Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Agricultorii prezic ruinarea sectorului agrar din cauza comportamentului inadecvat al conducerii țării (VIDEO)

15 iul. 2014,, 15:33   Economie
4329 0
Foto: noi.md
„Dacă în cele trei zile rămase din sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului nu vor fi votate propunerile agraricultorilor, atunci deja la toamnă ramura va fi cuprinsă de dezastru și noi vom suporta primele pierderi destul de palpabile de pe urma semnării documentelor de asociere și liber schimb cu UE, pe de o parte, și embargoul destul de real la producția noastră agricolă care ar putea fi impus de Rusia și întreaga Uniune Vamală, pe de altă parte”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, relatează NOI.md.

Slusari a menționat că, după doi ani de confruntări, declarații de protest și cereri din partea angajaților din agricultură, pe 28 mai curent Guvernul a recunoscut în sfîrșit în calitate de prioritate dezvoltarea sectorului agrar și localităților rurale.

„Însă pînă acum nu au fost îndeplinite alte două cereri nu mai puțin importante: modificarea formulei de calcul a prețului la produsele petroliere și permiterea producătorilor agricoli să importe singuri carburanți. O altă problemă este majorarea fondului de subvenționare a agriculturii”, a menționat președintele „Uniagroprotect”.

„De menționat că noi am avut un șir de întrevederi cu reprezentanții partidelor de la guvernare – cu democrații și liberal-democrații, care au recunoscut că cererile noastre sînt destul de acceptabile și realizabile. Numai că după asta s-a așternut liniștea. Premierul Iurie Leancă ne-a comunicat zilele trecute că deja a fost elaborată o formulă reală de calcul a prețurilor la combustibil. Dar nici în acest sens nu se observă vreo mișcare. Și asta chiar dacă toată lumea a înțeles că agricultorii pierd pînă la o treime din profit numai din cauza prețului înalt la motorină. Iar toate acestea au loc pe fundalul scumpirii tuturor componentelor primare de producție. Mai trebuie precizat că prețurile de vînzare în cel mai bun caz au rămas la nivelul anului trecut”, se revoltă expertul.

Referindu-se la problema majorării fondului de subvenționare a agriculturii, Slusari a explicat că suma actuală de 600 de milioane de lei este insuficientă, deoarece solicitările pentru subvenții deja au atins 530 de milioane de lei. În opinia expertului, această sumă poate fi majorată cu cel puțin 200 de milioane de lei față de cele 64 de milioane de lei preconizate de Guvern.

„Dacă statul nu va majora în regim de urgență fondul de subvenționare a agriculturii, la modul practic aceasta va însemna că la fiecare leu solicitat producătorii vor primi nu mai mult de 10-20 de bani. Guvernul mai are timp pentru a-și onora angajamentele față de angajații din sectorul agrar, pînă cînd nu a demarat campania electorală pentru alegerile parlamentare”, a menționat Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?