X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Puşcuţă: Sarcina pe termen mediu a SA „JLC GROUP” este menţinerea pe piaţa locală ©

3 iul. 2014,, 13:45   Economie
13454 0


„Avem nevoie de maximum doi ani, pentru a moderniza complet şi a ajusta la standardele europene procesele de producţie la întreprinderea noastră. Sînt convins că noi vom reuşi să realizăm această sarcină”, a declarat pentru NOI.md directorul general al celui mai mare producător de lactate din Moldova, SA „JLC GROUP”, Sergiu Puşcuţă.

Interlocutorul a relatat că actuala producţie corespunde cerinţelor şi standardelor moldoveneşti şi, parţial, celor europene. De aceea, conducerea se ocupă îndeaproape de aceasta. Primele succese deja au fost înregistrate: cu ajutorul unui grant de peste hotare a fost utilată o nouă cazangerie în imediata apropiere de secţia de producţie (cea veche se afla la o distanţă semnificativă), fapt ce a redus cu 15 la sută consumul de energie. Totodată, doar în anul curent vor fi investiți 25 de milioane de lei.

Directorul a precizat că din companie face parte şi un alt cunoscut producător de lactate - „Incomlac”, amplasat la Bălţi. Totodată, SA „JLC GROUP” mai deţine şi două fabrici în Kazahstan, una în Ucraina (Belaya Ţerkovi) şi altul în România (Braşov). Ultima activează conform standardelor europene şi concurează cu succes nu doar cu producţia din România, dar şi cu cea din ţările vecine. Produsele întreprinderii sînt prezente şi pe rafturile magazinelor din Moldova.

Timp de 24 de ore, fabrica „JLC” din Chişinău procesează pînă la 120 de tone de lapte. Cea mai mare cantitate de materie primă este adusă din nordul republicii, unde şeptelul de vite este mai mare decît în raioanele centrale şi de sud. Acolo, în prezent funcţionează 200 de puncte de colectare, utilate cu tot echipamentul necesar pentru efectuarea analizelor primare, încă 59 se află în centru şi sud. Însă conducerea companiei înţelege că, odată cu implementarea în Moldova a standardelor europene, cantitatea materiei prime va scădea – gospodăriile ţărăneşti şi fermele nu vor putea corespunde cerinţelor europene. De aceea, compania investeşte activ în crearea propriilor ferme. Una dintre acestea deja funcţionează în nordul ţării şi produce pînă la 10 tone de lapte pe zi. O altă fermă a fost cumpărată şi este modernizată. În perioada de iarnă, cînd se reduce producţia locală, din România este importat exclusiv lapte crud.


„Periodic, răuvoitorii noștri lansează zvonuri că noi utilizăm masiv lapte praf în producţie. Nu este adevărat. Acesta este utilizat doar la fabricarea produselor care, conform tehnologiei, necesită adăugarea de substanţe uscate. La întreprinderea SA „JLC” sînt respectate întocmai reţetele şi tehnologia de producţie aprobate de către organele de stat. Este utilizată materie primă de calitate înaltă, iar analizele de laborator ale calităţii producţiei sînt efectuate de cîteva ori pe parcursul întregului proces tehnologic. Nu uitaţi că laboratorul nostru a fost deja testat şi deţine certificate internaţionale. Totodată, acesta este supus unui monitoring anual. Noi supraveghem calitatea, creăm uneori condiţii prea dure pentru analize. Totodată, la noi, în fiecare dimineaţă are loc testarea calităţilor gustative ale produselor de către tehnologi şi specialişti”, a precizat şefa Secţiei brînzeturi, Nelia Iazloveţchi.

„Sarcina noastră pe termen mediu este scoaterea taxelor şi cotelor vamale şi întărirea poziţiilor pe piaţa locală. Cea pe termen lung – promovarea şi consolidarea pe pieţele Europei. Însă atunci vom trebui să aplicăm alte tehnologii pentru a majora termenul de valabilitate a producţiei. Şi noi ne pregătim de acest lucru”, a asigurat Puşcuţa.
0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?