Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

Rusia ar putea anula facilitățile la regimul migrațional pentru Moldova

6 iun. 2014,, 11:18   Economie
7556 17
Foto: veb.ru
Federația Rusă ar putea anula facilitățile la regimul migrațional pentru Republica Moldova. Potrivit RBC, declarația aparține șefului Departamentului Ministerului pentru cooperare cu statele CSI, Alexandr Țîbulski, care în perioada 9-11 iunie va sosi în Moldova pentru a discuta despre viitoarele relații comercial-economice.

În opinia oficialului rus, Acordul de asociere RM-UE contravine acordurilor similare cu statele CSI, iar semnarea acestui document, preconizată pentru 27 iunie, ar putea afecta nu doar relațiile comerciale ale Moldovei cu Rusia. Partea rusă consideră că Acordul creează riscuri mari în privința fluxului de muncitori migranți, de aceea Rusia ar putea anula facilitățile la regimul migrațional pentru Moldova.

Potrivit lui Țîbulski, în afară de taxele comerciale, pentru Moldova ar putea fi înăsprit și regimul de migrație. Oficialul rus a menționat că acum specialiștii moldoveni se pot afla în Rusia fără înregistrare pînă la 90 de zile, însă riscul sporirii fluxului migranților ar putea impune Rusia să anuleze facilitățile la acest capitol. „Dacă ei anulează sau simplifică regimul de vize cu UE, pentru noi apar riscuri privind fluxul de muncitori migranți, de aceea am putea renunța la facilități și trece la regimul normal, cu înregistrare”, a precizat funcționarul rus.

De la 28 aprilie 2014 Uniunea Europeană a anulat regimul de vize pentru Republica Moldova, însă cu anumite restricții. Astfel, cetățenii moldoveni nu au dreptul la muncă în UE, iar pentru accederea pe teritoriul statelor UE mai este nevoie de perfectarea unor documente. Potrivit lui Țîbulski, în prezent, Moldova beneficiază cu UE de preferințe autonome, iar trecerea la regimul fără vize va modifica totul, liberalizarea comerțului cu UE intensificînd fluxul de migranți.

„Dacă se va trece la comerțul fără taxe, aceasta va impulsiona inclusiv fluxul forței de muncă. De aceea, autoritățile ruse vor examina măsurile privind înăsprirea regimului de migrație. Aceste probleme vor fi discutate la Chișinău”, a menționat oficialul rus. Țîbulski a amintit că, potrivit datelor oficiale, muncitorii migranți moldoveni transferă în economia Moldovei 1,7 miliarde de dolari SUA anual. Conform datelor neoficiale, această cifră este de două ori mai mare și constituie 40% din PIB-ul Moldovei.

Totodată, RBC nu a reușit să obțină un comentariu de la Serviciul Federal pentru Migrație privind o posibilă anulare a facilităților pentru cetățenii moldoveni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?