X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Moldova este pregătită de a renunța la neutralitate?

2 iun. 2014,, 10:40   Societate
12660 20
Foto: ziuanews.ro
Oleg Buruiană

Reforma blocului militar și a serviciilor speciale este în toi, însă majoritatea reformelor preconizate rămîn necunoscute publicului larg. Fapt ce nu este de mirare: e puțin probabil că majoritatea covîrșitoare a populației se va bucura de ceea ce se întîmplă în interiorul structurilor publice. Cu fiecare an, Moldova devine tot mai dependentă de Uniunea Europeană și de SUA, care nu se zgîrcesc să finanțeze reformele instituțiilor de stat, controlînd, de fapt, activitatea majorității dintre ele. Totodată, reformele au loc, de regulă, în interesele Occidentului, ”deoarece cine arvonește, acela plătește”.

Cea mai elocventă în acest sens este reorganizarea organelor-cheie, care trebuie să protejeze interesele statului – Consiliul Superior de Securitate al Moldovei (SIS). În opinia mai multor experți, Occidentul pregătește terenul pentru renunțarea oficială treptată la neutralitatea Moldovei, care, deocamdată, nu este scrisă în Constituție, și de atragerea țării în operațiunile militare ale NATO.

În aprilie-mai curent, Serviciul European pentru Acțiune Externă (SEAE), cu acordul conducerii moldovene a trimis la Chișinău un grup de experți, din care au făcut parte angajații instituțiilor militare și diplomatice ale țărilor UE. Pe parcursul a circa jumătate de an, el se vor afla în Moldova și se vor ocupa de reforma organelor securității de stat și a Ministerului Apărării.

Sarcina principală a specialiștilor occidentali constă în elaborarea recomandărilor și coordonarea reformelor în SIS, CSS și Ministerul Apărării. În special, se preconizează introducerea în serviciile speciale a sistemului de planificare și stabilirea direcțiilor principale ale activității de spionaj și contraspionaj. Totodată, accentul se pune pe stabilirea unei strînse colaborări cu structurile partenere ale țărilor Uniunii Europene

Experții europeni vor ajuta conducerea SIS să sporească eficiența serviciilor speciale, prin adaptarea la ”realitățile profesioniste” europene. Este vorba despre aplicarea metodelor operative și analitice stabilite, perfecționarea procedurilor de selectare și apreciere a loialității cadrelor. Totodată, cu participarea SEAE, va fi creat un mecanism al ”controlului democratic” asupra SIS din partea parlamentului.

În cadrul reorganizării CSS, experții occidentali sunt interesați, în primul rînd, în ”implementarea corectă” a prevederilor Strategiei securității naționale a Moldovei, ce ține de interacțiunea cu UE și SUA. Precum și identificarea ”pericolelor de presiune externă” și elaborarea măsurilor eficiente de neutralizare a acestora.

Tema participării Moldovei în operațiunile din cadrul politicii comune de securitate și apărare a UE va constitui o prioritate în reformarea și perfecționarea normelor existente și formarea noilor reguli. Reînnoirea bazei normativ-juridice va permite Moldovei să se alinieze la operațiunile militare ale Alianței Nord-Atlantice.

Totodată, specialiștii occidentali vor contribui la stabilirea coordonării interdepartamentale în organele apărării și securității de stat. CSS nu ascunde faptul că unul dintre scopurile principale ale acestor acțiuni este sporirea eficienței participării moldovenilor în misiunile civile și militare europene.

La ordinea zilei grupului de experți, se află, de asemenea, elaborarea noilor reguli și proceduri pentru controlul parlamentar în acest domeniu. Pentru ca schimbările planificate să nu-i ia prin surprindere pe cetățeni, va fi realizată o Strategie a desfășurării campaniilor informaționale pentru populație. Se presupune că această activitate va fi finanțată din contul Fondului Programului Politicii Europene de Vecinătate.

Anterior, în colegiul Ministerului Apărării au fost incluși reprezentați ai Centrului NATO în Moldova. iar însuși Ministerul Apărării al RM, în ultimul timp, a încheiat un șir de acorduri netransparente cu instituția similară din România, care face parte din acest bloc politico-militar.

NATO tot mai deschis vorbește despre pregătirea de a încălca statutul de neutralitate al Moldovei. Astfel, comandantul trupelor de coaliție din Europa, generalul Philippe Breedlove, a propus recent redislocarea trupelor NATO, astfel ca acestea să aibă posibilitatea de participare la acțiunile militare pe teritoriul țării noastre ”în cazul unei intervenții ruse în Transnistria”.

Între timp, Constituția și legile moldovenești permit cooperarea cu NATO, doar în domenii umanitare, tehnice și de studii. În prezent, autoritățile caută metode de eludare a prevederii privind neutralitatea, stabilită în Legea Supremă. Aceste scenariu poate fi realizat doar prin intermediul Curții Constituționale (CC), deoarece în parlament nimeni nu dispune de un număr suficient de voturi pentru modificarea Constituției.

În una din ultimele decizii ale sale, CC a anulat interdicția examinării în instanțe a cazurilor legate de securitatea națională și adoptarea măsurilor excepționale. Acum, prin intermediul unor judecători loiali, persoanele interesate pot obține decizii, care afectează, într-un fel sau altul, statutul de neutralitate a țării noastre. Sau, dimpotrivă, să blocheze acțiunea unor acte administrative din acest domeniu.

Ulterior, Partidul Liberal și-a anunțat intenția de a contesta în CC articolul din Constituție privind neutralitatea permanentă a Moldovei. Totodată, întîmplător sau nu, poziția acestei formațiuni politice practic coincide complet cu intențiile anunțate anterior de conducerea Alianței Nord-Atlantice.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu consideră că prevederea din Constituție privind neutralitatea este încălcată, deoarece ”pe teritoriul țării se află un contingent militar al altui stat”. Potrivit politicianului, singura soluție este aderarea la NATO. ”Noi nu suntem un stat neutru”, a declarat Ghimpu, menționînd că Moldova poate amplasa trupele NATO pe teritoriul său.

E semnificativ faptul că o opinie similară este împărtășită și de liderul liberal-democraților, Vlad Filat, care, precum menționează analiștii, în ultimul timp și-a schimbat brusc viziunile politice. Recent, președintele PLDM a menționat, într-un interviu pentru presa străină, că Moldova are nevoie să adere la blocul NATO. În opinia ex-premierului, liderului partidului din coaliția de guvernare, acest lucru ”va asigura securitatea în regiune” și îi va permite țării să ”scape de dependența de Rusia”.

”Pentru conducerea țării nu există restricții legale, inclusiv Constituția”, - menționează în acest sens unul dintre experții noștri. – Coaliția pentru guvernare pro-europeană, în multe probleme, duce poporul în eroare, ascunzînd adevăratele motive ale cooperării dintre Moldova, UE și SUA. Astăzi, ținînd cont de politica actualei puteri, Moldova, într-adevăr, nu mai este un stat autonom și independent”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?