Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

BERD ajută R. Moldova să devină o ţară cu o economie de piaţă competitivă

26 mai. 2014,, 15:10   Economie
4044 0
Foto: prime.md
(Interviu acordat în exclusivitate agenţiei "Infotag" de către şefa Reprezentanţei BERD în Moldova, Julia Otto)

Partea 1.

„Infotag”: Doamnă Otto, perioada de implementare a strategiei BERD în Moldova pentru anii 2012-2013 a luat sfîrşit. Care a fost scopul principal al acestei strategii şi cum a fost aceasta realizată?

J.O.: Pentru început, aş vrea sa menţionez ca BERD este cel mai mare investitor instituţional din Moldova cu un volum total al investiţiilor de circa 900 de milioane de euro, acordate pentru implementarea a peste 100 de proiecte. Inclusiv finanţele proprii, BERD a reuşit să atragă 1,65 miliarde de euro în investiţii locale şi străine în Moldova.

Pe parcursul implementării strategiei, BERD s-a axat pe finanţarea proiectelor legate de îmbunătăţirea infrastructurii, creşterea eficienţei energetice, modernizarea sectorului financiar şi sprijinirea întreprinderilor orientate spre export, a celor care doresc să deschidă sau să-şi extindă afacerile în Moldova. Pe parcursul ultimilor trei ani, BERD a semnat 38 de proiecte investiţionale în valoare totală de 300 de milioane de euro. Anul 2013 a fostul unul record pentru investiţiile BERD în Moldova – 128,5 milioane de euro alocate pentru realizarea a 15 proiecte.

Strategia a fost implementată cu succes, fiind obţinute mai multe realizări importante. Aş vrea să atrag atenţia asupra cîtorva momente: în sectorul de infrastructură BERD a implementat cu succes proiectul de reabilitare a drumurilor în valoare de 70 de milioane de euro şi a semnat un nou program de creditare în valoare de 150 de milioane de euro pentru reabilitarea a 200 km de drumuri. Acesta este cel mai mare proiect finanţat de instituţiile internaţionale în Republica Moldova pînă în prezent. În sectorul municipal, pe lîngă continuarea finanţării proiectelor în raza oraşului Chişinău, am semnat şi am început implementarea primului proiect în afara capitalei – am acordat finanţare pentru modernizarea transportului public în oraşul Bălţi.

Prin intermediul băncilor partenere şi a consultanţilor locali am acordat finanţare şi servicii de consultanţă companiilor şi persoanelor fizice interesate de reducerea consumului de energie. Investiţiile totale în eficientizarea domeniului energetic din Moldova reprezintă 100 de milioane de euro şi sînt vitale pentru o ţară care importă circa 90% din resursele energetice, care sînt şi foarte costisitoare.

De asemenea, am ajutat la dezvoltarea sectorului privat prin sprijinirea investitorilor străini şi a companiilor locale. Printre acestea se numără companiile Gebauer & Griller Kabelwerke GmbH, întreprinderea germană Draexlmaier Group, Danube Logistics, operatorul portului internaţional din Moldova, precum şi Trans-Oil, cel mai mare exportator de cereale şi prelucrător de oleaginoase din Moldova.

O altă realizare importantă este crearea, cu sprijinul BERD, a Consiliului Economic de pe lîngă prim-ministru. Acesta întruneşte factori de decizie şi reprezentanţi ai comunităţii de afacere, care caută împreună soluţii pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri. Consiliul Economic a avut un start bun, iar în rezultatul activităţii acestuia au fost deja identificate două soluţii importante pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri.

Îmbunătăţirea mediului investiţional este un factor crucial pentru abilitatea BERD de a sprijini în continuare sectorul privat şi pentru a atrage investiţii atît locale cît şi străine care ar duce la crearea de noi locuri de muncă.

În plus, cu sprijinul Guvernului Suediei şi al Comisiei Europene, echipa BERD pentru susţinerea businessului mic a început implementarea a două programe noi - "Femeile în afaceri" şi "Eficienţa energetică".

"I": La ce concluzii importante s-a ajuns în urma implementării acestei strategii, pentru ţară, în general, şi pentru sectorul bancar în particular?

J.O.: Una dintre concluzii este că reformele pe care le sprijinim presupun nu doar schimbări în legislaţie şi regulamente. Dacă se doreşte ca legile noi să fie implementate, sînt necesare schimbări profunde ale întregului mediu instituţional. BERD va continua să încurajeze şi să sprijine sectorul privat, precum şi autorităţile, în eforturile lor de a realiza schimbări structurale şi de durată în domeniul de afaceri şi la nivel instituţional. Ştim că cei care implementează reforme au nevoie de curaj şi perseverenţă, iar BERD va continua să sprijine autorităţile Republicii Moldova şi companiile în procesul de implementare a reformelor.

"I": Care au fost principalele provocări cu care s-a confruntat BERD în procesul de implementare a strategiei?

J.O.: Ne-am confruntat cu aceleaşi provocări ca şi toată ţara: o guvernare corporativă slabă şi lipsa transparenţei în structura acţionarilor băncilor cu capital local, nivelul înalt al corupţiei, probleme la nivel instituţional, mai ales în sistemul judecătoresc şi investiţii insuficiente în sectorul privat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?