X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Energocom a închis prima tranșă de 100 de milioane de euro din creditul BERD

18 iun. 17:45   Economie
2265 0

Societatea pe Acțiuni Energocom a restituit la bugetul de stat 300 de milioane de lei din contul reducerii capitalului social al companiei. Suma face parte mijloacele financiare injectate pe parcursul anului 2022.

Măsura este prevăzută în Legea bugetului de stat, conform căreia pînă la sfîrșitul anului 2024 societatea va organiza procedura de achiziționare a 1 300 000 de acțiuni proprii. Respectiv, pînă la sfîrșitul anului, SA Energocom va achita integral, eșalonat, către bugetul de stat toată suma de 1,3 miliarde de lei.

Amintim că pe 1 decembrie 2023, întreprinderea a returnat în bugetul de stat alt 1 miliard de lei, urmare a unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Deciziile de rambursare vin în contextul stabilizării pieței gazelor naturale.

Tot astăzi, 18 iunie, SA Energocom a restituit 65 de milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), închizînd prima tranșă (ciclul 2 de utilizare) de 100 de milioane de euro, după ce în luna mai a fost făcut un transfer de 35 de milioane de euro.


Scopul imprumutului BERD este diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice. Primele două tranșe ale creditului, în valoare totală de 300 de milioane de euro, au fost închise, rămînînd activă tranșa 3, în valoare de 165 mln. euro. Aceasta, împreună cu cele circa 34 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei, vor fi folosite la necesitate în viitorul sezon de încălzire, pentru a asigura țara cu resurse energetice.

4
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав