X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Jose Manuel Barroso: Rusia este responsabilă pentru tot

23 mai. 2014,, 10:31   Externe
6823 17
Foto : ruvr.ru
Uniunea Europeană este de părere că preţul gazelor ruseşti pentru Ucraina trebuie stabilit la realităţile pieţei, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o scrisoare adresată liderului rus, Vladimir Putin.

Chiar dacă s-ar părea că prin această declarație este pusă la îndoială metoda formării prețului de piață, experții ruși spun că nu există temeiuri: prețul corespunde contractului și acordului ce au fost semnate de Iulia Timoșenko.

În prezent, Kievul este dispus să achite daoriile față de Gazprom, dar numai la prețul de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, preț perceput în primul trimestru al anului 2014. Însă, de la 1 aprilie, Ucraina trebuie să plătească 485 dolari pe mia de metri cubi. Creșterea a rezultat din anularea a două reduceri. Una dintre ele a fost oferită în decembrie 2013 și a fost anulată pentru neplata facturilor curente de către Kiev. O altă reducere la prețul gazelor era prevăzută conform unui acord din 2010 în schimbul prelungirii prezenței Flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, iar Moscova a anulat-o după ce peninsula a fost alipită la Federația Rusă. Datoria Ucrainei pentru gazele naturale rusești se ridică la 3,5 miliarde de dolari.

Prin urmare, tonul domnului Barroso nu este cel potrivit, consideră Dmitri Aleksandrov, expert în cadrul companiei Univer Capital. „Pe de o parte, aceasta este o opinie corectă în ceea ce privește prețul de piață. Însă, pe de altă parte, aceasta este o tentativă de a influența asupra ofertelor noastre de preț pentru Ucraina”.

De asemenea, scrisoarea lui Jose Manuel Barroso cuprinde și o rugăminte: „Atîta timp cît continuă negocierile tripartite pe tema gazului între UE, Rusia și Ucraina, livrările de gaze nu trebuie întrerupte”.

Însă, pentru asigurarea livrărilor către Ucraina, această țară trebuie să plătească pentru gaz. Cu toate acestea, nu este clar în continuare cine va oferi ucrainenilor suma necesară. Kievul a declarat deja că rușii nu vor primi niciun cent din banii de la FMI. Iar FMI este singura sursă de finanțare pentru actualele autorități ucrainene.

Între altele, dacă pînă la mijlocul lunii iunie nu vor fi umplute depozitele subterane ucrainene cu gaz, atunci vor exista probleme în sezonul de toamnă-iarnă. Comisia Europeană a propus statelor membre UE să cumpere aceaste cantități de gaze pe banii lor și să le stocheze în depozitele subterane ucrainene. Dar garanții că gazul din Ucraina nu va dispărea, Bruxelles a refuzat să dea.

Și iată că președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, afirmă că întreaga responsabilitate pentru criza din Ucraina aparține Rusiei. Cu taote acestea, este puțin probabil ca cerințele și condițiile formulate de către domnul Barroso să sperie Moscova. Deși înțelegem preocuprăile președintelui Comisiei Europene.

Există șanse reale ca gazul rusesc spre Europa via Ucraina să dispară pe teritoriul acestei țări. Bunul simț ne dictează că, în acest caz, nimeni nu poate fi acuzat decît autoritățile ucrainene. Însă actuala politică a Bruxellesului față de Kiev contravine bunului simț și oportunității economice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?