X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Dacian Cioloş: Comisia Europeană este dispusă să majoreze pentru Moldova cotele produselor sale pe piaţa Uniunii Europene

22 mai. 2014,, 15:13   Societate
3031 1
Foto: rnews.ro
La solicitarea autorităţilor Moldovei, Comisia Europeană (CE) este dispusă să discute subiectul privind majorarea cotelor pentru produsele moldoveneşti destinate pentru piaţa Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, care se află cu o vizită de două zile în Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", în cadrul întrevederii de joi cu jurnaliştii, el a spus că în procesul de discutare a proiectului Acordului privind regimul de liber schimb RM-UE, cotele stabilite anterior au fost revizuite pentru majorare.

Cioloş a relatat că Guvernul Republicii Moldova s-a adresat cu o solicitare de majorare a cotelor pentru un şir de produse agricole importante pentru economia ţării, făcînd trimitere la posibilele probleme de livrare a acestora pe pieţele estice.

"Iniţial cota pentru roşii constituia 1000 de tone, mere – 20.000 de tone, prune – 5000 de tone, iar acum acesteа s-au majorat pînă la 2000 de tone, 40.000 de tone şi 10.000 tone, respectiv", a spus comisarul, indicînd la faptul că după 2017 aceste cote vor fi revizuite spre majorare.

Comisarul european a atras atenţie la anularea de către UE a limitărilor la livrările de vinuri moldoveneşti pe pieţele europene, presupunînd că în următorii ani exportul Moldovei de vinuri în UE se va majora.

"Ridicînd restricţiile, UE a dat un semnal producătorilor şi investitorilor despre faptul că piaţa europeană, cu 500 de milioane de consumatori, este deschisă pentru vinurile moldoveneşti", a menţionat el.

Cioloş a comunicat că în 2014 UE va acorda Moldovei 113 milioane de euro, cu ajutorul cărora ţara trebuie să sporească competitivitatea producătorilor agricoli, pentru ca produsele lor să poată concura la egal cu producătorii europeni. Se aşteaptă că prima tranşă, de 64 de milioane de euro, va fi transferată Moldovei deja în iulie. Obţinerea acesteia CE o leagă de programul pe care Guvernul trebuie să-l prezinte cu o listă a proiectelor concrete de finanţare.

Comisarul european a salutat adoptarea de către guvernul moldovenesc a Strategiei de dezvoltare rurală, spunînd că pentru beneficiarii fondurilor europene nu este atît de important cine le gestionează în Moldova – Ministerul Economiei sau Ministerul Finanţelor. Mult mai important este ca producătorul agricol, la obţinerea fondurilor, să nu se lovească de birocraţie.

"Pentru obţinerea fondurilor este comod să fie "un singur ghişeu", unde va da proiectul şi va primi finanţare", a menţionat comisarul, spunînd că în final responsabil de toate este Guvernul Moldovei.

Vorbind despre eficienţa utilizării resurselor din fonduri europene, Cioloş a spus că CE prevede audituri ale proiectelor atît la începutul realizării, cît şi la final, avînd scopul de a-i responsabiliza la maxim pe beneficiarii fondurilor europene.

În cadrul întrevederii s-a menţionat că de finanţare pot beneficia şi reprezentanţii businessului agricol din Transnistria, care pînă la 15 septembrie 2015 se folosesc de regim preferenţial în comerţul cu UE. Viitorul regim poate fi discutat de Transnistria doar cu participarea obligatorie a Republicii Moldova, care este o parte a Acordului privind regimul de comerţ liber cu UE, semnarea căruia este preconizată pentru sfîrşitul lunii iunie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?