Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Oficial: Turcia nu va plăti Ciprului despăgubirile de 90 de milioane euro, decise de CEDO

14 mai. 2014,, 12:44   Externe
4195 0
Foto: antena3.ro
Turcia nu are de gînd să plătească despăgubiri ciprioţilor, anunţă ministrul de Externe de la Ankara.

Curtea Drepturilor Omului a condamnat Turcia la plata a 90 de milioane de euro despăgubiri pentru intervenţia din Cipru, din 1974.

Decizia completează o hotărîre din 2001, cînd Curtea de la Strasbourg a stabilit că Turcia a încălcat masiv drepturile omului în timpul operaţiunilor militare din insulă.

Acţiunile abuzive au continuat şi după intervenţia armată prin acţiunile noilor autorităţi din nordul Ciprului.

Amintim că pe 13 mai 2014 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Turcia să plătească 90 de milioane de euro drept despăgubiri pentru invazia Ciprului din 1974.

Instanţa europeană a decis ca suma impusă Ankarei reprezintă compensaţiile pentru scăderea populaţiei din insulă, înregistrată pe timpul invaziei.

30 de milioane vor ajunge la rudele celor 1456 de persoane dispărute în acea perioadă, iar restul de 60 de milioane vor ajunge în buzunarele grecilor ciprioţi, care încă mai trăiesc în nordul insulei.

Acţiunea militară a Turciei în Cipru, din 1974, a rezultat în divizarea insulei, cu o Republică Turcă din Nordul Ciprului, care este recunoscută doar de către Ankara.
Invazia a fost ordonată de guvernul premierului Bulent Ecevit, care încerca să impiedice o lovitură de stat în Cipru, sprijinită de Grecia.

Împărţirea insulei a avut un impact deosebit în relaţiile Turciei cu vecinii săi şi mai ales acum, cînd Ankara se află în pline negocieri de aderare la Uniunea Europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?