X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Agricultorii ies la proteste pe data de 28 mai

12 mai. 2014,, 15:22   Societate
3480 0
Foto: noi.md
După ce autorităţile nu au dat curs solicitărilor agricultorilor de a se întîlni pentru a discuta problemele din sector, agricultorii anunţă că pe data de 28 mai curent vor organiza un miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-şi cere drepturile.

Preşedintele Federaţiei Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag" că după mai multe discuţii agricultorii au obţinut includerea agriculturii şi dezvoltării rurale în lista priorităţilor în cadrul Acordului de colaborare între Republica Moldova şi UE, iar pe 12 martie Guvernul a aprobat Strategia Naţională de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

"Nici pînă în prezent însă documentul nu a fost contrasemnat de Ministerul Economiei şi nici de premier, fapt care face imposibilă publicarea Strategiei în Monitorul Oficial", a spus Cosarciuc. Potrivit lui, aprobarea de urgenţă a acestei Strategii a fost o condiţie a UE pentru accesarea de către Republica Moldova a fondurilor nerambursabile ENPARD în valoare de peste 68,5 milioane de euro.

"Agricultura Moldovei are nevoie de modernizare, însă, în lipsa fondurilor, acest lucru este imposibil. Vom ieşi la miting pentru a cere autorităţilor să semneze această strategie. De asemenea, vom cere aprobarea de urgenţă a proiectului de lege privind piaţa produselor petroliere, care va permite fermierilor să importe singuri produse petroliere la preţuri mai mici", a spus Cosarciuc.

Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a menţionat că, din păcate, autorităţile Republicii Moldova nu conştientizează problemele sectorului agrar, precizînd că la momentul actual cea mai acută problemă ţine de competitivitatea sectorului.

"Sectorul are nevoie de modernizare. Unica posibilitate de dezvoltare a agriculturii sînt fondurile UE. Cu regret, nu putem beneficia de acestea, aşa cum a fost în cazul Georgiei sau Armeniei, pentru că Ministerul Economiei nu contrasemnează documentul. Nu am înţeles care este poziţia oficială a ministerului, însă, din discuţiile neoficiale, ar fi vorba de lupta pentru gestionarea fondurilor. Ministerul Economiei vrea să gestioneze el fondurile legate de dezvoltarea rurală. Acum pentru noi este important să fie dată undă verde pentru atragerea acestor fonduri, dar nu cine le va gestiona", spus el, menţionînd că după mai multe luni de aşteptare agricultorii nu au altă soluţie decît de a ieşi la protest.

În opinia preşedintelui UniAgroProtect, mitingul care va fi organizat pe 28 mai va fi un miting al demnităţii agricultorilor.

Directorul executiv al Asociaţiei "Moldova-Fruct", Iurie Fala, a menţionat că deschiderea pieţei UE de 500 de milioane de consumatori, odată cu semnarea Acordului de liber schimb, găseşte nepregătită agricultura moldovenească.

"Din lipsă de fonduri, mărfurile noastre sînt necompetitive. Avem climă, avem sol, experienţă, oameni dornici să muncească, însă nu avem bani pentru a face agricultura o ramură performantă", a spus Fala.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?