Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Leancă, contrazis de un analist politic

12 mai. 2014,, 13:23   Societate
3932 0
Foto: arena.md
Analistul politic Vasile Croitoru îl contrazice pe premierul Iurie Leancă atunci cînd afirmă că declarațiile provocatoare ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin care vizează Republica Moldova nu reflectă poziția oficială a Kremlinului. În opinia expertului, neoficial, Federația Rusă are același comportament agresiv față de Republica Moldova ca și Rogozin, iar la nivelul conducerii de vîrf a federației, atitudinea vicepremierului este acceptată.

„Nu sînt de acord cu ceea ce a spus Leancă în privința lui Rogozin, pentru că acesta exprimă de fapt poziția oficială a Kremlinului, avînd funcția de vicepremier și reprezentant al lui Putin în problema transnistreană, chiar dacă de pe poziții diplomatice autoritățile de la Chișinău doresc să nu ofere o amploare vădită acestor mesaje. Putem admite că Rogozin este un personaj excentric, dar observăm că comportamentul acestuia este acceptat în structurile de vîrf ale Kremlinului”, a explicat Croitoru.

Analistul a ținut să precizeze că vizita lui Rogozin în Republica Moldova a fost o sfidare la adresa autorităților de la Chișinău, dar și la adresa suveranității statului. Mai mult, expertul se arată convins că Rogozin a venit să mențină starea de spirit prorusă din stînga Nistrului și să încingă spiritele.

„Observăm că orice vizită a lui Rogozin la Chișinău explodează opinia publică. Are efecte atît de zgomotoase, încît Rusia prinde firul acestor reacții ale Chișinăului și rămîne coerentă. Mesajele lui Rogozin fac parte din războiul psihologic dus de Rusia împotriva Moldovei. E vorba de intimidări și șantaj la adresa autorităților”, a remarcat Vasile Croitoru.

Menționăm că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a efectuat o vizită în Transnistria pe 9 mai pentru a sărbători Ziua Victoriei. Oficialul rus nu a coordonat însă programul vizitei cu autoritățile moldovenești. Precizăm că ministerul de externe de la Chișinău a solicitat explicații în legătură cu declarațiile făcute de Rogozin în timpul vizitei sale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?