X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Primele căpșuni moldovenești se vînd la prețul fructelor exotice

5 mai. 2014,, 12:46   Societate
7279 0
Foto: adihadean.ro
În piețele și centrele comerciale din Republica Moldova, au apărut în vînzare căpșuni moldovenești. Cei drept, prețul variază între 100 și 150 de lei pentru un kilogram – cam atît cît costă fructele exotice importate de peste hotare. Fermierii spun că sînt nevoiți să concureze cu căpșunile de import și să-și vîndă producția la un preț mai mic decît și-ar fi dorit.

„Seceta din anul trecut ne-a afectat puternic. În acest an prețurile sînt un pic mai mici, deoarece sînt foarte multe căpșuni de import. Din această cauză sîntem nevoiți să vindem căpșunile la un preț mai mic decît ne-am fi dorit”, spun producătorii.

Reprezentanții serviciilor fitosanitare afirmă că căpșunile moldovenești sînt mai inofensive decît cele de import, deoarece în Europa acest produs nu este reglementat după conținutul de nitrați.

„În Europa, după conținutul de nitrați sînt verificate doar trei feluri de produse de origine vegetală – spanacul și două feluri de salată”, a comunicat pentru NOI.md șeful direcției de resort din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Codreanu. „La noi căpșunile sînt verificate la acest capitol în mod obligatoriu, însă nu putem verifica toată producția de import. Căpșunile moldovenești sînt expuse la vînzare numai după eliberarea certificatelor de siguranță.

La cultivarea acestor pomușoare nu se folosesc pesticide. Producătorii pot folosi stimulenți de creștere doar la etapa coacerii căpșunilor. Pînă acum nu au fost depistate cazuri de depășire a cantității de substanțe nocive în căpșunile moldovenești”, a menționat Codreanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?