Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

În Transnistria, cei care vor „jigni memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei” ar putea ajunge după gratii

3 apr. 2014,, 13:25   Societate
3496 1
Foto: dednews.ru
Enunţurile despre cel de-al Doilea Război Mondial şi rezultatele acestuia, care nu corespund ideologiei sovietice, iar în prezent – celei ruse, ar putea fi sancţionate prin lege în Transnistria. Acestea sînt prevederile amendamentelor legislative adoptate miercuri, în prima lectură, de către Sovietul Suprem (SS) al autoproclamatei RMN.

Agenţia "Infotag" a comunicat anterior că iniţiatorul acestora, liderul comuniştilor transnistreni, Oleg Horjan, consideră necesară înăsprirea sancţiunilor pentru "manifestarea lipsei de respect, ofensatoare, faţă de evenimentele din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi eroii acestora", după exemplul Rusiei.

"Cu regret, în spaţiul postsovietic s-au întreprins în repetate rînduri încercări de diminuare sau chiar negare a faptei eroice a eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar şi de a critica laolaltă, prin intermediul unor publicaţii izolate, acţiunile URSS-ului şi ale conducerii sale în acea perioadă grea pentru poporul sovietic", a declarat Horjan, afirmînd că şi în Transnistria au loc "cazuri de ofensare a veteranilor şi sfidare a memoriei războiului".

Horjan a adăugat că la Dubăsari s-a înregistrat un caz în care "un cetăţean al Moldovei şi-a permis să-l jignească pe un veteran, denumindu-l ocupant. Ca rezultat, participantului la război i-a cedat inima".

Potrivit propunerii comunistului, în Codul penal ar urma să apară articolul "Jignirea memoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei", conform căruia, "pentru acţiuni de manifestare a lipsei de respect vădite faţă de societate şi care jignește memoria istorică a evenimentelor, participanţilor, veteranilor şi victimelor războiului, comise în locurile de amplasare a monumentelor şi mormintelor", se vor aplica amenzi în mărime de la 7,5 mii pînă la 15 mii de ruble sau privaţiune de libertate pe un termen de pînă la cinci ani.

La solicitarea autorului, documentul a fost inclus pe agenda şedinţei în plen imediat următoare, astfel încît pînă la Ziua Victoriei, 9 Mai, legea nouă să fie adoptată în lectură finală şi chiar să intre în vigoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?